Петък 13-и - рай за индустрията на филмите на ужасите

Затова пък бизнесът губи във фаталния ден
13 дек 2013 15:37, Петя Славова
3
Петък 13-и - рай за индустрията на филмите на ужасите
Снимка: Reuters

Хората от незапомнени времена са се страхували от петък, 13-ти, тъй като съчетанието на деня и датата винаги са се славели с лоша репутация, пише в. "Дейли експрес". Ако треперите от ужас на този ден, може да страдате от параскевидекатриафобия. Това е научният термин за страха от петък 13-и.

В християнската традиция 13 са били участниците в Тайната вечеря, последната в земния път на Христос. Тринадесетият сътрапезник бил предателят Юда, пише БТА. Като прибавим към това и обстоятелството, че Исус е бил разпнат на кръста в петък, комбинацията няма как да не подхранва всякакви поверия.

Петък е бил освен всичко друго и денят за обесване на осъдените на смърт престъпници. Имало е 13 стъпала до ешафода, 13 са били врътките на възела на бесилото, 13 пенса се заплащалина палача. Американският пират Албърт Хикс, признал, че през живота си бил убил 100 души, е бил обесен в петък 13-и юли 1860 година.

Повече от 80 процента от небостъргачите нямат 13-и етаж. Много летища пропускат 13-ата писта. Немалко хотели са без 13-ти етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция нямат номер 13. 12 и половина или 12А звучи доста по-нестресиращо.

На 13 април 1970 г. експлозия на кислороден резервоар обърква плановете на совалката "Аполо 13" за кацане на Луната. Совалката е изстреляна от ракетна площадка номер 39 (13 х 3). Екипажът, оцелял по чудо, се завръща на Земята. Любителите на нумерологията ясно съзират "черна прокоба" - сумата от числата в датата на излитане на ракетата, изписана по начина, възприет в САЩ (4-11-70), е 13. Часът на изстрелване на "Аполо 13" е 13.13 американско време.

Според статистиките на "Бритиш еъруейз" при тази фатална комбинация полетите на пасажерите редовно падат с 27 на сто. Тази въздушна компания, както "Ер Франс" и "Луфтханза", редовно прескачат 13-ия ред в своите самолети.

Най-злокобната самолетна катастрофа, регистрирана в петък 13-и, се случила през месец октомври 1972 година, когато самолет на ВВС на Уругвай катастрофира в Андите на височина 3 600 метра. Изминали 72 дни, преди на оцелелите да бъде оказана помощ. Много от тях били принудени да ядат трупове, за да останат живи. От 45 пътници на борда, оцелели само 16.

Във Финландия да се управлява МПС в петък 13-и е по-опасно за жените, отколкото за мъжете. Според официалните статистики през последните 25 години 2 пъти повече представителки на нежния пол са загинали при пътни произшествия в такива дни, в сравнение с останалите пострадали.

Според американски икономисти местният бизнес губи най-малко 1 милиард долара заради страха, породен от дните, когато е налице комбинацията петък 13. В такива фатални доби скача и броят на убийствата. Най-известното от тях било извършено на 13 февруари, петък, 1891 г. Тогава е зверски заклана 25-годишната проститутка Франсис Коулс. Тя е последната жертва на Джак Изкормвача. Впрочем неговото име, както и това на други известни серийни убийци, съдържа 13 букви. Не всички обаче вземат фаталния петък на сериозно.

Създадени са специални клубове "Петък 13" , в които членуващите влизат с отворени чадъри, преминават под разтворени стълби, чупят огледала на хиляди парчета и играят символично на руска рулетка със Смъртта.

"Преди по-малко от 100 години числото 13 нямаше зловещо значение. Това е нещо ново на север - каза Уло Валк, професор посравнителен фолклор в университета на Тарту в Естония - Има 12 часа, 12 месеца и 12 християнски апостоли. Това е свещено число.

Като се добави още една единица, се получава усещане за хаос."Един от най-известните британци, родени в петък 13-то число е сър Алфред Хичкок, който вижда бял свят в Лондон през месец август 1899 г. Неговият първи филмов проект, озаглавен "Номер 13" се бил провали, заради липса на пари. Един на всеки 214 души се раждат в петък 13-и.

Фаталната комбинация е манна небесна за индустрията на хорър филмите. Те масово се гледат в такива дни и ръстът в продажбата на билети е от порядъка на 465 милиона долара. Това не е учудващо за Меката на киното. Според историческите хроники известният надпис, който е издигнат в планината край Лос Анджелис, е бил открит в петък, 13 юли, 1923 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
народопсихолог преди 10 години
Голямо нещастие е *** да пресече пътя на черно коте.
2
1
 
0
 
! Отговори
До 1 Филип..... преди 10 години
Може да си прав мои човек за всичко но не и за Путин. Тои е силна опозиция на запада които не винаги е добрият ангел. Понякога дяволи като Путин са ужасно симпатични и чаровни и често в правото си. Ако не беше Путин, Сирия щеше да е вече меле и нищо да не е останало от тях благодарение на американският тъпомисленик Обама и света щеше да е доста зле ефектиран !!!
1
1
 
4
 
! Отговори
Филип IV Хубави преди 10 години
Истината е доста по-различна!В петък, на 13. 10.1307 г по заповед на великия крал на Франция Филип IV Хубави са арестувани тамплиерите (юди и сатанисти) в цяла Европа и след като минават през Светата Инквизиция отиват на кладата.Днешните масони (недоклани юди и сатани) се подмокрят само като се сетят за петък, 13.10.1307. Други герои на човешката цивилизация, които здраво са насолили на масоните и сатаните, са Сталин, Кенеди, Саддам Хюсеин, Муамар Кадафи, Башар Асад и разбира се Путин!