Руса ромка репортерства в "Хляб и зрелища"

Новият филм на Джеки, Чарли и Джони е в Пловдив
20 дек 2013 15:30, Петя Славова
1
Руса ромка репортерства в "Хляб и зрелища"
Двама от режисьорите. Джеки Стоев и Джони Петков. Снимка: Булфото

Руса и синеока ромка с бърз ум репортерства в новия документален филм "Хляб и зрелища" на режисьора Георги Стоев - Джеки, сценариста Христо Илиев - Чарли и звукорежисьора Джони Пенков. Продукцията е представена в конкурса на 20-ия Фестивал на българското документално и анимационно кино "Златен ритон" в Пловдив, предаде БТА.

Младото момиче, което е готвачка във Великобритания, отговаря почти афористично на въпросите на екипа и не отстъпва по остроумие на прословутото с чувството си за хумор трио. При нас, когато някой пусне музика, и съседът му започва да танцува, а при вас вика полиция, когато някое ромско момиче вече не е девствено, се омъжва, а вие живеете с години без брак,онагледява разликите между българи и роми девойката. "Още съм жива" и силен смях е лаконичният й отговор на въпроса колко е живяла.

"Репортерката" е братовчедка на основния гид на екипа в ромската махала в Кюстендил - бившия диджей Боби, разносвач на хляб и основател на първата ромска кабелна телевизия, на която посвещава основно времето си. Боби засипва кинаджиите с житейскимъдрости и прозрения, докато ги вози с пикапа си из махалата, разделена на гето и по-заможна част, с хубави къщи на работещи вБългария и в чужбина хора.

Между находките във филма е двайсетинагодишен американски ром -момчето е осиновено, когато е било на три години, израснало е вСАЩ и след като осиновителите му са починали, започнало да търси истинската си майка. В махалата му харесва повече заради голямото семейство, а в Америка се чувства самотен. Ходи там по няколко месеца да работи и пак се връща.

Братовчед на Боби е бизнесмен в Холандия - първо редял павета на ръка, после купил машина и направил малка фирма. Машина за рязане на дърва, подобна на трактор, конструирана от два стари автомобила, е между проявите на изобретателността на ромите на "местна почва".

Ромите не само работят, а и учат - много момчета и момичета завършват средно образование, а абитуриентският бал е всенароденпразник. Голяма част от децата преминават през двата ромски църковни хора, показва филмът. В калейдоскопа от лица и съдби намират място и закачливи епизоди с животни - "стара любов" на Джеки Стоев. Те внасят допълнителна свежест във филма, в който и Кустурица би се загледал според проф. Вера Найденова.

"Хляб и зрелища" е едва третият общ филм на Джеки, Чарли и Джони, свързани от дългогодишно житейско и професионално приятелство. Много аплодисменти имаше и за първата им съвместна работа, на откриването на фестивала - "Броени дни", със "Златен ритон" от 1977 г.

Ведри и оптимистични са и останалите два филма на ромска тематика в обсъжданата днес програма, което критиката отбеляза като положителна тенденция - "Музикантите от Филиповци" на Илия Костов и "Ром Кихот" на Петя Накова и Нина Пехливанова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поне прочетохте ли какво сте написали???