"Баща" с множество награди

Анимационният документален филм си спечели вече 26 отличия
Обновена: 14 яну 2014 19:20 | 14 яну 2014 19:20, Петя Славова
0
"Баща" с множество награди
Снимка: София Филм Фест

Още един успех за българското кино стигна анимационният документален филм „Баща”, чиято международна премиера беше в рамките на 16-ия София Филм Фест в конкурса Jameson Short Film Award.

Продукцията вече пътува по света – показван е на над 100 фестивала и има 26 награди,съобщават от Арт фест. Най-новата от тях е Първа награда за анимационен документален филм на Международния фестивал на детския филм в Чикаго – 2013. Фестивалът има 31-годишна история и е първият със състезателен характер за анимационни филми за деца в САЩ. Това е и единственият детски фестивал в света, признат от Американската филмова академия – прожекцията на „Баща” в Чикаго беше премиерата на филма в Северна Америка и първата му награда там.

Режисьор на „Баща” е Иван Богданов. Петима режисьори-аниматори работят по различните лични истории, записани от Диана Иванова.

На 55-ия Международен фестивал за документално и анимационно кино в Лайпциг филмът участва в конкурсната програма и печели най-важната награда – „Златен гълъб” (The Golden Dove).

Ето какво сподели журито на анимационния конкурс: „Щастливи сме, че можем да връчим тази награда не само на един режисьор, но и на цяла група от творци. „Баща” на Иван Богданов, Мориц Майерхофер, Велико Попович, Аспарух Петров, Росица Ралева и Димитри Ягодин, използва по деликатен начин документалния материал и изключително ефектно преплита различните анимационни стилове в едно цяло, за да предаде разочарованието от предателството от страна на родителя. Това творческо сътрудничество представя свеж подход към създаването на документална анимация и разширява възможностите за развиване на формите.”

Следващото фестивално участие на „Баща” е на Международния фестивал за късометражно кино Клермон-Феран във Франция (31 януари-8 февруари 2014). След това са филмовите фестивали за късометражно кино в Глазгоу (февруари) и в Ландсхут, Германия (март). Очаквайте „Баща” и онлайн през 2014 година, а новините за филма може да следите на http://father-film.com.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари