"Американска схема" за успех

На фокус в Холивуд - спретнатите мошеници, продаващи скъпо лъжливи надежди
Обновена: 24 яну 2014 17:36 | 24 яну 2014 17:36, Петя Славова
5
"Американска схема" за успех
Прическите са от особено значение в "Американска схема. Снимка: Александра филмс

Киното обича смелите герои, независимо дали стоят на страната на закона, или играят срещу него. Често именно чрез филмите усещаме колко е тънка тази граница.

Как се трупат успешно пари, ако ти липсват определени скрупули, а имаш нужда да задоволиш комплексите си ни разкрива „Американска схема”. Това е истинската (доколкото е възможно в Холивуд да се възпроизведе такава) история на измамника Мел Уайнбърг.

Във филма героят му е Ървинг Розенфелд (Крисчън Бейл), който омайва със съблазнителната си любовница Сидни Просър (Ейми Адамс) онези, които ламтят за бързо спечелване на пари. Планът им бива прекъснат от агента на ФБР Ричи ДиМасо (Брадли Купър), който също воден от комплексите си, търси бърз начин за слава и повишение в службата. Във веселата им дружина място намира и съпругата на Ървинг – истеричната и непохватна домакиня Розалин (Дженифър Лорънс), на която хич не са й чужди битовите пожари.

Режисьорът Дейвид О. Ръсел, познат ни от „Боецът”, „Трима криле” и „Наръчник на оптимиста” и тук използва специфичното си чувство за хумор, за да разкрие най-вече мотивацията на персонажите защо са стигнали дотук.

Чрез остроумни диалози и акцент върху външния вид на героите си той дава шанс на актьорите да разгърнат таланта си, като се включат в богата палитра от настроения и емоции, характерни за героите им. Така едно от най-ценното във филма са именно актьорските постижения, като всеки от четиримата се сдобива с номинация за „Оскар” за изграждането си на ролята. Сякаш действието не е от такова значение, колкото превъплъщенията на актьорите, които използват всичките си данни да разкрият образите си в най-крайните им и дълбоки състояния.

О. Ръсел също така умело ни вмъква в атмосферата на САЩ през 70-те години със странни прически и смели фрази, на които хората все още се доверяват, уверени, че те ще преобърнат живота им, дори да ги отклонят от правия път. Политическите конспирации набират сила, а корупцията се крие зад благородни намерения. Мошениците носят бели якички, усмихват се широко и продават скъпо надежди и мечти.

Явно точно играчите в спретнат вид са на фокус в Холивуд в момента, тъй като и Мартин Скорсезе е спрял погледа си върху тях с „Вълкът на Уолстрийт”, като поверява главната роля на Леонардо ди Каприо. Като че ли неговият замах на отразяване на човешките пороци се е сторил свръх на оценяващите от американската киноакадемия и повечето шансове специалистите дават на „Американска схема”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много добре разказана история и уникална игра на актьорите.
4
5
 
2
 
! Отговори
titi преди 10 години
hihihi, a zsam pas , ne se zanimavam s filmi, puk i sam kiose , gologlav ,,,,oskuban ...
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
всеки имаше невероятна прическа, единият къдрав, другият плешив, имаше яки хрумвания
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
филмът не е лош, но не е и нищо особено. актьорите наистина играят доста добре
1
5
 
9
 
! Отговори
tyo преди 10 години
Падението на човечеството ще стане факт, ако "Гравитация" спечели и половин Оскар!