100 години българско кино – идва ли залезът му?

Субсидията за филми ще бъде намалена с над 1 млн. лв
10 сеп 2014 19:38, Елена Кирилова
44
100 години българско кино – идва ли залезът му?
Снимка: архив Булфото

В навечерието на 100-годишнината на българското кино субсидията за филмовата индустрия в страната ще бъде съкратена с над 1,238 млн. лева. Това разкриха на съвместна пресконференция представители на Националния съвет за кино и на Финансовата комисия към Изпълнителна агенция “Национален филмов център”.

“Оказва се, че за поредна година, във време, в което се съкращават средства в държавния бюджет, в това число и в системата на Министерството на културата, филмовата субсидия служи като буфер за съкращение и намаляване на разходите”, коментира Диана Андреева от Националния съвет за кино.

По думите ѝ това се случва с единствен мотив, че става дума за проектна субсидия, при която не се засягат щатни бройки и не се орязват средствата на цели институти, както се случва в областта на сценичните изкуства.

“В нито една друга държава в Европейския съюз (ЕС) никой не се осмелява така поголовно да реже от една-единствена програма или от едно изкуство”, допълва тя.

Според Закона за филмовата индустрия годишната субсидия за кино трябва да е в размер на 17,6 млн. лева, но вместо това през 2014 г. тя ще бъде едва 11,5 млн. лева. По думите на Диана Андреева този ход показва драстичното разминаване между икономическата логика и насочването на средства за култура в момент, в който изкуствата, културните, творческите индустрии и културният туризъм имат значителен икономически принос в страната.

Междувременно Националният съвет за кино вече тринадесети ден очаква отговор от страна на премиера Георги Близнашки на въпроса за финансирането на филмовата индустрия.

“Липсата на отговор е удар срещу структурираното гражданско общество в киното преди годишнината”, категорична е Андреева.

Пакт за култура

Националният филмов център и Националният съвет за кино инициират пакт за култура, съгласно който се предвижда 1% от БВП на страната да бъде предназначен именно за финансиране на култура и културни дейности. Предложението ще бъде отправено и конкретно към политическите партии, които ще се включат в дебати за култура, акцент в които ще е филмовата индустрия. Събитието ще се проведе на 16-и септември, а партиите ще имат възможността да отговорят дали биха се ангажирали с подобен ход.

“Българската култура се финансира на остатъчен принцип. Смята се за нещо, което само разходва пари, а не допринася”, твърди изпълнителният директор на Националния филмов център Георги Чолаков. По думите му нищо от европейската политика в сферата на аудиовизията не е пренесено правилно в българското законодателство. Според Чолаков е особено важно да се създадат предпоставки младите хора да влизат нормално във филмовия процес, за да не се получи нова пропаст, породена от недофинансирането.

Националната филмотека

Липсата на средства е огромен проблем, който стои и пред Националната филмотека. По думите на нейния директор Антония Ковачева държавата не отделя средства за съхранението на филмовото наследство.

Един от основните проблеми, които стоят пред Филмотеката, е фактът, че в закона не се посочва как трябва да се извършва съхранението и колко средства трябва да бъдат отделяни за този процес годишно.

Още през 2005 г. е дадено предложението в Закона за филмовата индустрия да бъде добавен текст, който обхваща тези проблеми, но до момента той все още не е влязъл в закона.

Ако се изпълни искането за култура да се отделя 1% от БВП, а 2% от тези средства се отделят за Националната филмотека, до пет години три от складовете, в които се съхраняват филми в момента, ще могат да бъдат оборудвани с необходимата техника, допълва Ковачева.

Алтернативи

“България е единствената страна в ЕС, която не е въвела алтернативно финансиране в сферата на културата”, категорична е Диана Андреева. Но преди това да се случи според нея трябва да се гарантира, че законите в страната са аксиоматични и се спазват.

Тя твърди, че в момент на неизпълнение на бюджета, трето орязване чрез въвеждане на данъчен кредит за чуждестранни филмови продукции, е нещо категорично недопустимо.

Още икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 9Не знам да имам дете, че и дъщеря и то.
8
1
 
3
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 7Да де, за такива като теб говоря- коментарите им се изразяват само в личностни нападки и обиди, понеже са безпределно *** да изкажат позиция по дадена тема.
7
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АТАКИСТЕ целуваш ли още дъщеря си по устата? Че не можахме да си завършим разговора
6
1
 
4
 
! Отговори
порно преди 9 години
Кината затвориха , няма пари ,няма хора и пак няма пари , няма хора няма пари няма кино , оная юдейка дето се опалкваше , че нямало кино две опции едната багажтчето и в Холивуд , другата е вБоливуд, за оплаквания при арменския поп , пари няма и скоро няма да има киносалони и кино.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АТАКИСТАма *** си за петима да та е...
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Той е дошъл отдавна.
3
3
 
12
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Българско кино няма от така наречения "златен век" които всички прохамерикански наркомански след 89-та наричат(образно казано).Никога и никога няма да направиш наркоман хамерикано- български "Оркестър без Име", "Да обичаш на Инат", "Вчера", "Двойникът", "Господин за един ден", "Опасен Чар", "Маргарит и Маргарита", а ще си правите "Дзифт" , "Тилт" и тонове подобна буламащина.
2
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 9 години
Майкъл Бей трябва да го наемем да ни направи един блокбъстър.
1
1
 
14
 
! Отговори
дали или? преди 9 години
Не залеза той дойде отпреди повече от 20 г. ДОЙДЕ КРАЯТ. Българско кино НЯМА, има кино което се прави с джобни пари от пенсионирани звезди на холивуд. Но това че наше кино нямае естествено тъжното е че световното кино умря, в разцвет е Южно Корейското и Руското кино само те показаха Сила и Готовност да представят качество и искреност, и интересното след като има небивалацензура спрямо Руското кино защо не се спомене успехът на АНДРЕЙ КОНЧИЛОВСКИ със сребърна мечка в Венеция , поне това.