Татяна Лолова ще празнува 80-ия си рожден ден на Киномания

Шест български филма ще гледаме на фестивала
4 ное 2014 16:35,
3
Татяна Лолова ще празнува 80-ия си рожден ден на Киномания
Снимка: архив Булфото

Татяна Лолова ще празнува 80-годишнината си на Киномания 2014, пише БТА.

Популярната актриса буквално се скрила в гората на юбилейния си рожден ден и никой не могъл да я открие, за да я поздрави. Сега обаче решила "да излезе от нелегалност" и да празнува на прожекцията на документалния филм за нея - на 25 ноември в кино "Люмиер".

Това разкри днес на пресконференция за 28-ата световната кинопанорама журналистът Георги Тошев, автор на филма "Портрет на една дама". Продукцията не се връща в миналото, а разказва за емоционална среща на актрисата в Париж с нейния брат и с други близки, "запечатва" и случки от нейното всекидневие. Заради Лолова пред камера са застанали хора, които никога досега не са се съгласявали да бъдат снимани. Проследявайки днешния ден на актрисата, филмът ,"без да иска", подрежда пъзела на нейния житейски и творчески път.

Българските филми на Киномания 2014 са общо шест. Игралният "Потъването на Созопол" на Костадин Бонев с Деян Донков, Снежина Петрова, Светлана Янчева, Стефан Вълдобрев и Васил Гюров открива фестивала на 13 ноември в зала 1 на НДК. Останалите документални продукции са "Чуй" на журналистката Диана Иванова - за радио "Свободна Европа" и влиянието му в България през комунизма, "Гражданинът кино" на Коста Биков – за легендарния кинопросветител Тони Андрейков, и още два тв филма от поредицата "Непознатите" на Георги Тошев - за АББА и за Богдана Карадочева.

Повечето от близо 60-те заглавия на Киномания идват само за фестивала - по екраните у нас ще излязат едва 11, каза в отговор на въпрос програматорът на панорамата Владимир Трифонов.

Той отбеляза, че в афиша са доста филми, чиято световна премиера е била на едни от най-престижните международни кинофестивали като Венеция, Торонто, Лондон, Рим, където сам опреди две седмици е награден "Измет" на Стивън Долдри /"Четецът"/, с единствена прожекция на 23 ноември в зала 1.

Най-новите филми на именити режисьори, като Андрей Кончаловски, Алехандро Гонсалес Иняриту, Фолкер Шльондорф, Кшищоф Зануси, продукции със звезди от различни поколения, между които Дъстин Хофман, Ал Пачино, Джон Малкович, Бенедикт Къмбърбач, Жулиет Бинош, Скарлет Йохансон, са във фестивалния афиш, който представя киното като изкуство - не като развлечение или индустрия, посочи Хермина Азарян от екипа на Киномания.

По думите й илюстрация на кредото на организаторите са експресивният плакат от талантливия наш аниматор Теодор Ушев и клиповете с Мая Новоселска - в ролята на "луда" по седмото изкуство касиерка в кино.

Цените на билетите са от 5 до 12 лв., с намаления за учещи и пенсионери. Детските филми в зала 1 са безплатни за малките, а за придружителите им билетите са по 5 лв. До началото на Киномания - 13 ноември, може да се купи и абонамент, който осигурява отстъпка до 50 на сто.

Прожекции ще има и в Дома на киното, кино "Одеон", "Евросинема", Културния център "G – 8", Френския културен институт.

НДК организира Киномания в партньорство с Министерството на културата, Столичната община, представителството на ЕК в България, чуждестранни посолства и културни институти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жива и здрава да е! Всеки пък като я видя и започвам да се смея! Невероятен комедиен талант има!