"Банско филм фест" стартира с ударна културна програма

Фестивалът със специална програма за деца
Обновена: 25 ное 2014 15:44 | 25 ное 2014 15:44,
0
"Банско филм фест" стартира с ударна културна програма
Снимка: архив Булфото

От днес до 30 ноември Банско е домакин на 14-ото издание на международния фестивал "Банско филмфест-2014".

Престижният форум ще предложи отново на публиката както уникални филми, създадени през последните години, така и срещи с именити гости - звезди от света на екстремните изживявания.

Това съобщи за БТА директорът на фестивала Натали Петрова от Сдружение "Международен фестивал на планинарския филм", което организира заедно с община Банско и читалище "Никола Вапцаров" това утвърдило се с годините традиционно събитие на планинарското кино и култура.

От днес фоайетата на фестивалния център - градското читалище в пиринския курорт, както и Домът на изкуствата, са украсени с 12 изложби. Тяхното откриване предшества официалното, което е тази вечер от 18.30 часа. Вече започнаха и прожекциите на документалните ленти от фестивалната програма, която включва близо 130 филма за екстремни спортове, приключения и алпинизъм от цял свят.

Филмите от конкурсната програма ще бъдат оценявани от международно жури с председател Моника Рогожинска - журналистка от Полша, президент на полската секция на Клуба на изследователите - най-престижната според специалистите организация от този род в света.

Организаторите са подготвили и специална детска и младежка съпътстваща програма, наречена "Банско филм фест Kids" - всеки ден ще бъдат прожектирани специални филми за деца, ще бъдат изнесени открити уроци по география, ще има и занимания на тема оцеляване в дивата природа.

Според кмета на община Банско Георги Икономов 14-ото издание на "Банскофилмфест" отново предоставя възможност на публиката да види една изключителна селекция от най-запомнящи се филмови ленти за екстремни спортове, приключения и алпинизъм.

"Предстоят ни шест, надявам се, незабравими дни под фестивалното мото "100 процента екстремно, 100 процента приключение, 100 процента адреналин", каза председателят на Сдружението "Международен фестивал на планинарския филм" Петър Атанасов. Те ще предложат среща с над 120 филма от 28 страни. Шест от тях - Обединените арабски емирства, Оман, Панама, Монголия, Таджикистан, Пакистан, дебютират на фестивала.

Предстоят и срещи с най-изтъкнати представители на алпинизма, спелеологията, приключенията, пътешествията и екстремните спортове от нашата страна и от света.

Всички прожекции и фестивални събития са с вход свободен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: филмбанскофест
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари