"Сбогом на езика" е най-добрият филм на 2014, според критиците

Като най-добър режисьор бе отличен Ричард Линклейтър за "Юношество"
Обновена: 4 яну 2015 08:43 | 4 яну 2015 08:41, Веселина Йорданова
2
"Сбогом на езика" е най-добрият филм на 2014, според критиците
Жан-Люк Годар. Снимка: архив, Ройтерс

Националното дружество на кинокритиците в САЩ избра филма на френския режисьор Жан-Люк Годар "Сбогом на езика" за най-добър филм на 2014 г., съобщиха осведомителните агенции.

Творбата на 84-годишния майстор на световното кино, основоположник на френската Нова вълна, е заснет във формат 3D и разказва историята на омъжена жена, самотен мъж и едно куче.

Като най-добър режисьор бе отличен Ричард Линклейтър за филма си "Юношество" , за най-добър актьор бе признат Тимъти Спол, изпълнил главната роля в биографичния филм "Г-н Търнър" на режисьора Майкъл Ли.

Най-добра актриса е французойката Марийон Котияр за ролята си във филма "Два дни, една нощ" на белгийските режисьори Люк и Жан-Пиер Дарден. Наградата за най-добра женска второстепенна роля получи Патриша Аркет ("Юношество"), а за мъжка роля в същата категория - Джей Кей Симънс за "Камшичен удар".

В категорията за документално кино американските кинокритици избраха филма "Гражданинът 4" за разобличителя Едуард Сноудън и Агенцията за национална сигурност на САЩ.

По правило филмите, които получават наградите на американските кинокритици, са основните претенденти за "Оскарите". Номинациите за тях ще бъдат обявени на 15 януари, а самите отличия ще бъдат раздадени на 22 февруари.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: Сбогом на езика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Tony преди 9 години
Златните глобуси са предвестниците на Оскарите