"За короната и страната" на Джон Бурман идва за "София филм фест"

Лентата разказва за военното детство на самия режисьор
10 фев 2015 09:44,
0
"За короната и страната" на Джон Бурман идва за "София филм фест"
Снимка: София филм фест

"За короната и страната" на легендата Джон Бурман може да се види на 19-ия "София филм фест", съобщават организаторите.

Филмът е естествено продължение на "Надежда и слава" (1986) - интересен субективен поглед към събитията от Втората световна война, в който са представени епизоди от военното детство на самия режисьор през очите на деветгодишния герой.

"За короната и страната", участвал в Петнайсетдневката на режисьорите в Кан, разказва историята на британец, израснал в Лондон по време на Втората световна война. Животът му поднася различни изненади, а след участието в Корейската война и сърдечни перипетии. Бил е поразен от разбитите съдби на хората, които среща.

"Много от героите в "За короната и страната" имат своите прототипи сред хората, с които се запознах, докато отбивах военната си служба през 1952 г. Всички големи събития, за които разказва филмът, са се случили така, както е показано. Имах за задача да изнасям лекции на войниците, които щяха да участват в Корейската война. Бях ужасен, когато разбрах за гафовете, които доведоха до тази война. Написването на сценария ме освободи от стаените в паметта ми образи от онова време. Както и при "Надежда и слава", спомените ми вече са заменени от сцените във филма. Връзката между паметта и въображението е загадъчна територия. И тук ми идват на ум думите на Ингмар Бергман, който казва, че когато снима филм, не се опитва да прави нещата истински, а живи", посочва режисьорът.

Джон Бурман (1933) започва като режисьор на документални филми в Би Би Си. Дебютът му в игралното кино е с "Having a Wild Weekend"/"Catch Us If You Can" (1965), оригинална сатира срещу рекламата в телевизията. През 1967 г. създава великолепния документален филм "Великият режисьор", посветен на Дейвид У. Грифит. В САЩ снима два филма с Лий Марвин, който става негов близък приятел и има важна роля за бързия му пробив в Холивуд. Двамата работят в гангстерския трилър "В упор" и в психологическата драма "Ад в Тихия океан" - Марвин и Тоширо Мифуне играят двама мъже, които продължават да воюват и след като са попаднали на необитаем остров.

Завръщайки се във Великобритания, Джон Бурман режисира "Leo the Last" (1970), "Зардоз" (1974) и "Exorcist II: The Heretic".

Изключителна популярност му носи "Ескалибур" (1981). Независимо от жанра, философската тематика е неизменна част от филмите на Бурман - противопоставянето на "природата" и "културата" в "Избавление" (1972) и "Изумрудената гора" (1985), конфликтът между личността и социалната система във фантастичната антиутопия "Зардоз" (1973), пагубната сила на властта в рицарския епос по келтските легенди за крал Артур "Ескалибур".

Сред по-новите му заглавия са "Шивачът от Панама" (2001), "In My Country" (2004) и "The Tiger`s Tail" (2006).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари