Дреме ми, че не са ми харесали филма за Левски!

Народът го харесва, всичко е шест, сигурен е режисьорът Максим Генчев
Обновена: 20 фев 2015 14:09 | 19 фев 2015 10:48, Александър Попов
396
Дреме ми, че не са ми харесали филма за Левски!
Максим Генчев на премиерата на филма. Снимка: Булфото

Вече няколко дни след премиерата на филма "Дякон Левски" полемиката продължава. Навръх деня, в който България почита паметта на Апостола, в студиото на bTV се разиграха, меко казано, грозни сцени.

На масата да обсъждат лентата седнаха сценаристът Георги Иванов, който критикува остро филма в социалните мрежи, актьорът Николай Сотиров и проф. Илия Тодев от БАН. По телефона пък се включи режисьорът Максим Генчев, който обясни, че срещу произведението му скачат „тези, които са потривали ръчички на бесилката”.

"Това не бих го нарекъл филм, а по-скоро социален експеримент и съвкупност от сцени от объркан жанр. Всеки има право да направи лош филм, нямам претенция да критикувам. Но когато тръгнеш да правиш такъв за Левски, ти трябва да си наясно с какво се захващаш, очакванията са огромни – хората имат голяма чувствителност за Левски като национален герой”, заяви Иванов.

Още по темата
Според него не може режисьорът на филма да използва Апостола като визитка и да обикаля страната като месия. Георги Иванов смята, че Левски е представен посредствено, не се вижда неговата героичност, не се виждат неговите постъпки като национален герой.

На 19 февруари не е нормално да коментираме дали е псувал Левски, заяви актьорът Ники Сотиров. Според него всичко е въпрос на гледна точка

Проф. Илия Тодев от БАН подчерта, че не е гледал филма, но приветства идеята за неговата направа. Той заяви, че не познава в исторически план Левски да е псувал, но това не го е шокирало толкова.

"Филмът е озаглавен "Дякон Левски", но освен революционер той е организатор и идеолог. Доколкото разбирам от отзивите, тази негова страна не е показана във филма. Той е и духовник през целия си живот, независимо че през последните години се опитаха да принизят Левски до терорист, масон, детеубиец", каза проф. Тодев.

Омаскарен ли е Левски във филма е една от основните теми в коментарите.

"Няма добър или лош филм. Когато се плюе срещу планината, тя не се защитава и храчката ти се връща на челото. Сакрална тема е Левски и има нещо изключително достойно да дръзнеш да интерпретираш тази тема", заяви Ники Сотиров.

Не може до безкрайност в българското изкуство да се използва въпрос на вкус. Има ниво, което трябва да защитаваме. Не може да се изхожда от позицията, че заслужава да има филм за Левски. Трябва да има критерий какво е добро кино, контрира Иванов.

"Зрителят ще си извади малко едностранчива позиция за Левски, ако гледа само филма. Явно той е създаден на базата на сегашната конюнктура - повече екшън, героят е направен така, че да се хареса и на мъже, и на жени. Не може да се очаква един филм да задоволи всички вкусове. Аз бих предпочел документална лента, която да го показва като мислител и духовник, заяви Илия Тодев.

"Филмът е всичко друго, но не и документален. Не може един млад човек да се обърка, ако гледа филма. По-скоро ще му въздейства емоционално", смята пък актьорът Ники Сотиров. Според него не чуваме репликата „Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си”, за да си я спомним сами.

"По същата логика може да го няма Левски във филма", опонира Иванов. Той допълни, че оценява положения огромен труд, но не можело Левски да бъде представян като екшън герой, на места като уестърн герой, с фентъзи елементи.

"Това са асоциации. Дали прилича на "Десперадо", или на Серджо Леоне - няма никакво значение", отвърна Сотиров.

Актьорът отвърна и на критиките, че филмът е много дълъг - 3 часа и 40 минути, с думите, че "за Левски всичко е малко".

Тук в дискусията се включи режисьорът Максим Генчев, който призна, че разговорът "леко го посъбудил".

"Въф филма виждаме убедителен Левски. В студиото има едно момче - Иванов, да гледа пак филма и да вникне в него. Аз съм сценарист на "Дякон Левски", ти на какво си сценарист? Защо в 8:30 се занимавам с един провален сценарист от филма „Фамилията”?", изригна Генчев и продължи:

"Дайте да видим с внучката (потомката на Левски Христина Богданова - б.р.) какво става. Как може да говори, че вижда мижав Левски, да си пие хапчетата. Къде беше тази дама през трите години, докато правих филма? Аз съм потърсил другата внучка на Левски - доц. Табакова. Колко внучки има, дайте да се разберем. Разбира се, че има грешки. Мен ми харесва, че филмът не се харесва, значи е постигнал целта си. Срещу него вият тези, които са потривали ръчички на бесилката. За мен тези хора са гарваните".

"Дреме ми, че не са ми харесали филма, народът го харесва, всичко е шест”, допълни още Генчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дреме ми, че не са ми харесали филма за Левски!-------------------------------Незряло поведение и защитна реакция е този отговор!
188
1
 
22
 
! Отговори
Наивен преди 9 години
Тоя хомо-полусапиенс не му дреми щото вече си е взел хонорара от НАС
187
0
 
8
 
! Отговори
факт преди 9 години
Днес е 19 февруари и нацията чества личността на Васил Левски. Нямах никакво намерение да пиша каквото и да е по темата, но виждам, че цял ден националната телевизия не спира да говори само за това, което ме провокира да напиша няколко наблюдения по въпроса (през перспективата на една по-особена философия). Което в известен смисъл ме изненадва приятно, защото не подозирах, че телевизията е запазила свойството си да провокира, освен да промива.Сега няма никакъв спор, че Левски е апотеоз на свободния дух и свободата от страха и в този ред на мисли въобще не възнамерявам да развивам антит
186
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Дреме ми" + "всичко е шест" = "Народът го харесва"
185
1
 
29
 
! Отговори
сова преди 9 години
За да направиш един филм за национален герой на една държава трябва трябва да разполагаш с исторически документи за него. Трябва да познаваш психологията на народа за този герой. Колко му е да направиш филма като Вилхем Тел. Онова са филми за деца. Можели някой да каже нещо лошо за филма капитан Петко воевода. Не може защото сценариста Николай Хайтов никога нямаше да каже - дреме ми че не са ми харесали филма. Филма е направен така че Левски лека полека да изчезне от паметта на народа
184
1
 
19
 
! Отговори
сова преди 9 години
За да направиш един филм за национален герой на една държава трябва трябва да разполагаш с исторически документи за него. Трябва да познаваш психологията на народа за този герой. Колко му е да направиш филма като Вилхем Тел. Онова са филми за деца. Можели някой да каже нещо лошо за филма капитан Петко воевода. Не може защото сценариста Николай Хайтов никога нямаше да каже - дреме ми че не са ми харесали филма. Филма е направен така че Левски лека полека да изчезне от паметта на народа
183
0
 
9
 
! Отговори
факт преди 9 години
Хората живели по времето на Левски няма нищо общо с хората, които живеят днес. Нямам нищо общо с предателството на Левски, затова не ме включвайте в извратените си сметки и ги заключете в най-дълбокия си гардероб. Да споделяме донякъде всеобща народопсихология поради факта, че в тези територии властва определен мисловен модел насаждан от векове (не без външна помощ). Това обаче не ни прави пряко свързани с нашите предци нито като епика, нито като ценности. Това е като да обвиняваш днешните бели заради геноцида над индианците или *** преди 200 г.
182
1
 
26
 
! Отговори
левак преди 9 години
Не само тъпия ти филм, а и теб не харесват хората. ***.
181
7
 
15
 
! Отговори
ER_Dr преди 9 години
Псувал ли е Левски? А пърдял ли е Моцарт? В "Амадеус" май пърдеше, но филмът беше хубав. Една псувня не може да развали филма, ако е хубав, а ако е лош, няма да е лош само заради това.Левски е бил войник в Легиите, бил е четник в Балкана, с едната ръка е държал знамето, с другата е въртял ятагана, имал е хубав и силен глас, не вярвам в боевете да е скандирал "ако спечеля...". По онова време псувните са били един вид бойно умение, даже голяма част от сблъсъците са минавали главно с тях.
180
3
 
20
 
! Отговори
до Yoan преди 9 години
Пращаш ни да гледаме турски сапунки, ами хвалиш филм, в който в 90% от времето се говори на турски и ми се разяснява драмата на наккъв Мохарем бей( Изигран от Максим) и дъщеря му.
179
1
 
10
 
! Отговори
ER_Dr преди 9 години
До КикоТакъв филм вече има, казва се "Демонът на империята" и е цели десет серии, плюс това е по-хубав и дори по-малко измислен от "Смело сърце".
178
4
 
15
 
! Отговори
Кико преди 9 години
Ако ще се прави някога пак филм за Левски,то той трябва да е от ранга на Смело Сърце(Braveheart).Сега да ви кажа и защо така мисля:Първо: Личноста на Апостола е колосална и трябва да се разгърне като истинска легенда,борец,войн и тн,независимо че може и да се хиперболизира в дадени сцени,защото именно по този начин въздействието върху зрителя ще е голямо и като излезе от салона,ще се почувства най-горд гражданин на републиката!!! Второ:Ще служи за пример на поколенията след нас...
177
21
 
15
 
! Отговори
мен преди 9 години
Левски може да е националният ни герой, но той е преди всичко човешко същество от плът и кръв като всички нас. Хората, отричащи факта, че може да псува, вероятно отхвърлят и възможността Левски да е имал физиологични и интимни нужди. Приемете го като човек бе! Може ли така да се излагате Бил псувал. Ами що да не псува? Никой от пишещите тук не е бил личен познат с Левски, за да каже бил ли е такъв или не е бил. Уважавам Левски като национален герой, но и като човек. Хайде, стига сте подскачали!
176
2
 
22
 
! Отговори
МАНГАЛИЗАТОРА преди 9 години
Режисьорът по мое скромно мнение е и посредствен актьор. Пак подчертавам че мнението ми е скромно. Вижте всеки филм си има и фенове и такива които го оплюват. Всеки пречупва нещата пеез собствената си призма. Аз например обожавам корейското кино. Хамериканците са на светлинни години.
175
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Генчев е *** и е турско ***,извая Левски по поръчка и с пари на ДеПеСе!
174
19
 
5
 
! Отговори
ivan преди 9 години
Levski e edin haydutin be gospoda nikakav geroy ne e. Ne vqrvayte na izmislenata komunisticheska istoriq porazrovete se malko i shte vidite istinata.
173
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какво очаквате от (българин) с звучното еврейско име максим освен да се изгаври с иконата на българската свобода -васил левски,не разбрахте ли ,че еврейте ни мразят въ дъното на душите си .те са нашето проклятие.
172
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каквото ни е цялото дередже, такова е и киноизкуството ни. Щом филма не е за деца за кого е?. Смешници и продажни душици жалки.
171
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така или иначе никой няма да гледа този жалък и смешен филм. Гавра с Левски. Със сигурност няма да го гледам. 3 часа подигравки с Васил Левски не ми се гледат. Хвърлени пари на вятъра, това е този филм.
170
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Писмо до Васил ЛевскиСпи, Дяконе! Не се събуждай!Остани в незнайния си гроб! Добре си ти... От там не виждашсъдбата на достойния ни род.Не виждаш майките,които днес не раждат.Стариците край кофите за смет.Бащите със джобове празни,в ръцете с куфари и здравец за късмет.Децата ни са вече на изчезване.Селата мъртви. Пусти градове.Строим хотели, паркинги, гаражи...Край просяка минава БееМВе.На "пътя към Европа" се продаватв ръцете с кукли малките моми.Те детството си в сънища сънуват.Стаена скръб в очите им гори.Спи, Дяконе! Не се събуждай!Добре си там