„Бърдмен” триумфира на Оскарите като най-добър филм

Лентата грабна 4 статуетки. Толкова спечели и "Гранд хотел Будапеща"
Обновена: 23 фев 2015 18:11 | 23 фев 2015 07:17,
44

"Бърдмен" - най-добър филм. Снимка: Ройтерс

Филмът на режисьора Алехандро Гонсалес Иняриту „Бърдмен” триумфира като най-добър филм на церемонията по връчването на Оскарите. Лентата грабна още три статуетки - за режисура, за оригинален сценарий и операторско майсторство.

Най-престижните награди в киното бяха връчени в "Долби тиътър" в Лос Анджелис. Церемонията на годината започна в 3.30 ч българско време. Водещ тази година бе комикът Нийл Патрик Харис.

Режисьорът на „Бърдмен” грабна „Оскар” в битка с Ричард Линклейтър, номиниран за"Юношество",  Бенет Милър за "Ловец на лисици", Уес Андерсън за "Гранд хотел Будапеща" и Мортен Тилдум за "Игра на кодове.

С четири статуетки от „Долби тиътър” си тръгнаха и създателите на филма  "Гранд хотел Будапеща". Лентата на режисьора

Уес Андерсън получи Оскари за музика, за сценография,  грим и за прически и костюми.

Три награди на престижната церемония спечели филмът "Камшичен удар". Той отнесе статуетките за най-добър актьор в поддържаща роля на Джей Кей Симънс, за звуков мишунг и монтаж.

С "Оскар" за най-добър актьор беше удостоен Еди Редмейн за "Теорията на всичко". Отличието му връчи Кейт Бланшет.

Статуетката за най-добра актриса грабна Джулиан Мур за "Все още Алис".
Наградата "Оскар" за адаптиран сценарий беше присъдена на Греъм Мур за "Игра на кодове". Отличието връчи Опра Уинфри.

Една от звездите на церемонията в "Долби тиътър" бе и Лейди Гага. Тя се появи преди да бъде обявен носителят на наградата на Американската киноакадемия за оригинална музика.

Ето и пълният списък на призьорите:

- Най-добър филм - "Бърдмен"
- Най добър актьор - Еди Редмейн за "Теорията на всичко"
- Най-добра актриса - Джулиан Мур за "Все още Алис"
- Най-добър режисьор - Алехандро Гонсалес Иняриту за "Бърдмен"
- Най-добър актьор в поддържаща роля - Джей Кей Симънс за
"Камшинеч удар"
- Най-добра актриса в поддържаща роля - Патриша Аркет за
"Юношество"
- Оригинален сценарий - Алехандро Гонсалес Иняриту, Николас
 Джакобоне, Александър Динеларис и Армандо Бо за "Бърдмен"
- Адаптиран сценарий - Греъм Мур за "Игра на кодове"
- Най-добър чуждоезичен филм - "Ида" на Павел Павликовски
- Анимация - "Героичната шесторка"
- Документален филм - "Гражданин 4" за Едуард Сноудън
- Сценография - "Гранд хотел Будапеща"
- Операторско майсторство - Еманюел Любецки за "Бърдмен"
- Оригинална музика - Александър Депла за "Гранд хотел
 Будапеща"
- Песен от филм - Джон Леджънд и Комън за "Glory" от "Селма"
- Монтаж - Том Крос за "Камшичен удар"
- Костюми - Милена Канонеро за "Гранд хотел Будапеща"
- Грим и прически - Марк Кулиър и Франсис Ханън за "Гранд хотел
 Будапеща"
- Късометражен документален филм - "Кризисна телефонна линия"
- Късометражен игрален филм - "Обаждането"
- Късометражен анимационен филм - "Празник"
- Визуални ефекти - "Интерстелар"
- Звуков мишунг - "Камшичен удар"
- Монтаж на звукови ефекти - "Американски снайперист"
---
Предварително връчени награди "Оскар":
- Хари Белафонте - хуманитарната награда "Джийн Хершолт"
- Почетен "Оскар" - Жан-Клод Кариер
- Почетен "Оскар" - Хаяо Миядзаки
- Почетен "Оскар" - Морийн О'Хара

Още за церемонията на тазгодишните награди "Оскар" чуйте във видеото на Bulgaria On Air.

Повечете за събитието четете на bgonair.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе тия да не са българи, че се правят, все едно Леонардо ди Каприо не съществува. То човешката злоба край няма............
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А брат му на Нолан пък прави Person of Interest (българският превод май беше Под Наблюдение). В тоя сериял колко много информация ни се дава на готово.Епизодът преди Коледа предвещаваше пазарен колапс, който няма да е много далеч във времето. Отлагат го, но е неизбежен.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Нолън не прави толкова добри филми"Нолън има дупки в сюжета, осовено в трилогията за Батман.Нолън обаче е известен с друго: че намеква за реални събития във филмите си преди да се случат. Още 2008ма в The Dark Knight показваше как може да се използва технология за масово подслушване на телефони, дори на цели градове. Всички се смееха и казваха, че филма е глупост, ама през 2012та Сноудън предупреди за същото.В The Dark Knight Rises Нолан показа граждански войни и атомни бомби.Случайност?
25
1
 
6
 
! Отговори
+++ преди 9 години
Фокскетчър и Камшичен удар това са филмите другите ме успаха в киното..
24
3
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
Никой няма зъб на никого, просто Нолън не прави толкова добри филми, колкото масово се смята. Победителят Иняриту е на съвсем друго ниво примерно. Бих се съгласил обаче, че Интерстелар бе доста по-добър от наградени като Теорията на всичко и Игра на кодове.
23
2
 
6
 
! Отговори
асфасф преди 9 години
академията явно има зъб на Нолан, няма друго логично обяснение за начина, по който игнорираха Интерстелар - всеки който поне малко разбира от кино и е чел за методиките на Нолан знае защо този филм е много по-значим и важен от хипстър помии като Гранд Будапещ Хотел
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интерстелар беше филм на годината!Един от най-добрите научно-фантастични филми за всички времена.
21
5
 
9
 
! Отговори
Шано преди 9 години
Определено Интерстелар заслужаваше повече, а Бърдмен като, че ли покрай театралната идея намаза филията, аз очаквах нещо марвелско, като си го пуснах преди време, също така беше изключитено незавършен, типично оставен с отворен край за втора част...
20
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да,изключително слаби Оскари ,а за капак най - голямата глупост беше,че не номинираха Джейк Джиленхол за Лешояда. Двата най - *** филма взеха най - много отличия..Гранд Хотел Будапеща е изключително плосък и изкуствен филм,не знам ,защо толкова го величаят.
19
2
 
14
 
! Отговори
Snorky преди 9 години
Шокиран съм от слабата оценка за Инстерстелар.
18
3
 
12
 
! Отговори
До Циника преди 9 години
Съгласна съм. Уди Алън си е голям и без да му връчват Оскари. Не знам дали трябва да е успокояващо за нас, че посредствеността шества навсякъде, но на мен ми се струва очевиден факт. Вече сериозно ми се губят критериите, по които се оценява дали нещо е качествено. Но явно трябва да се задоволява вкуса на масата, а той няма как да е особен добър. Тазгодишните Оскари бяха изключително слаби, а като прибавим и *** коментари по сутрешните блокове, става съвсем трагично.
17
2
 
16
 
! Отговори
888888 преди 9 години
Значи помията Гравитация получи сумати и оскари миналата година,а 10 пьти по-добрия Интерстелар само 1. Баси оценяването,баси чудото,за другите помии номинирани и спечелили даже няма да подхващам темата,много,много слаби тази година.
16
9
 
25
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
В събота вечер една телевизия се престраши да пусне "Изкуплението Шоушенк" ...Такива филми вече не се правят !Такива филми не се пускат !Те са забранени от Новия световен ред или най-малкото неудобни за него.Защо са неудобни ?Защото показват несъвършенството на Системата на така наречената "правова държава".Показват корупцията сред онези, които са призвани да пазят законите.Показва, че няма нищо по-силно от човешкият порив към СВОБОДАТА !Страхотен филм !И с хубав край ... :)
15
7
 
6
 
! Отговори
до 18 преди 9 години
Ако соц. филмите ни не бяха добри според теб, сигурно сегашните "демократични" ти харесват ?! Никога сигурно няма да имаме такова кино, каквото имахме тогава. Щом и младите го гледат с удоволствие.
14
7
 
18
 
! Отговори
циника преди 9 години
Да не говорим, че за пореден път Академията се направи на приятно разсеяна по отношение на Уди Алън. Дори и този негов последен филм - "Магия в полунощ", който е със средно качество спрямо личните стандарти на Уди, далеч надхвърля стойностите на номинираните. Но нали Уди Алън не е политкоректен, безцеремонен е към Холивуд и за капак някакви *** постоянно го обвиняват в педофилия, та и затова се правят, че го няма. Ние пък знаем, че го има!
13
5
 
13
 
! Отговори
Калоян преди 9 години
Не съм гледал нито един от тези филми. Има ли за какво да съжаявам ?
12
4
 
3
 
! Отговори
циника преди 9 години
23, аз не съм отрекъл постиженията на Джон Неш, нито пък наличието на неговата болест. Аз твърдя, че филмът Красив ум е сведен до мелодрама, а начинът по който е изобразена болестта е крайно нереалистичен - дилетантски, с някакви смешни образни инвенции. Авторите на този филм дори не са се доближили до динамичното разбиране за болестта.
11
1
 
9
 
! Отговори
До Циника преди 9 години
Изобщо не може да се прави сравнение с "Красив ум", най-малкото защото "Красив ум" е за действителен човек. Не знам дали му е "маниеризирана" болестта, но Джон Нш е нобелов лауерат за икономика и наистина е страдал от шизофрения. А най-култовите реплики във филма са наистина негови.
10
1
 
9
 
! Отговори
циника преди 9 години
В Бърдмен основният персонаж не се разви в закономерна посока, а краят беше отвратително инфантилен - някаква алегория на лекотата, с която едва ли не трябва да надраснем битието. Тъпо! Иначе не може да се отрече, че монтажът е на висота и там личи добрия режисьорски подход.Любимият ми филм сред всички номинирани беше Фокскечър. Режисьорът и сценаристът определено знаят какво е параноидна налудност и как да я пресъздадат на екрана - не като героизиращата и силно маниеризирана болест в Красив ум
9
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много набгради бре...То като през комунизъма на Златния Орфей...Всички си тръгват с по няколко наградки...Дано ви се е изяснило, че разлики няма...само дето тогава можеше да се оплачеш и да има резултат, а сега - Бог високо, Цар далеко...Честито!