Аниес Варда ще получи почетна "Златна палма"

Френската режисьорка е първата жена с това отличие
12 май 2015 15:06, Петя Славова
0
Аниес Варда ще получи почетна "Златна палма"
Снимка: архив, Reuters

Френската режисьорка Аниес Варда ще получи почетна награда "Златна палма" на кинофестивала в Кан, съобщи Би Би Си.

Аниес Варда, която е на 86 г., е една от водещите фигури във френското движение Ню уейв заедно с Жан-Люк Годар и Франсоа Трюфо, пише БТА.

"Творчеството и животът й са проникнати със свободолюбив дух, с умението да отмества граници, както и със свирепа решимост и убеждение, които не търпят препятствия - изтъкнаха организаторите на фестивала. Накратко казано, Варда изглежда способна да постига всичко, което иска."

Почетната награда се присъжда на известен режисьор, който "има глобално въздействие", но не е печелил "Златна палма". Нейни лауреати са само Уди Алън (2002 г.), Клинт Истууд (2009 г.) и Бернардо Бертолучи (2011 г.). Аниес Варда ще стане първата получила я жена.

Аниес Варда става известна през 1962 г. с "Клео от 5 до 7". Тя печели наградата "Луи Делюк" за "Щастието" през 1965 г. През 2010 г. получава наградата "Златна карета" в Кан в секцията "Петнайсетдневка на режисьорите". Миналата година тя е удостоена с награда за цялостно творчество на кинофестивала в Локарно, Швейцария.

Аниес Варда ще получи почетната "Златна палма" на церемонията за раздаване на наградите на фестивала в Кан на 24 май.

Кинофестивалът в Кан ще бъде открит утре с филма "С високо вдигната глава" на френската режисьорка Еманюел Берко с участието на Катрин Деньов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари