Филм на Катрин Деньов открива фестивала в Кан

Връчват златната палма на 24 май
Обновена: 13 май 2015 12:52 | 13 май 2015 11:35,
0
Филм на Катрин Деньов открива фестивала в Кан
Снимка: Reuters, архив

68-ият кинофестивал в Кан ще бъде открит днес на Лазурния бряг с прожекцията на филма "С високо вдигната глава" на Еманюел Берко с Катрин Деньов в една от главните роли, предаде Франс прес.

Това е първият случай от 1987 година насам, когато със заснет от жена-режисьор филм ще бъде дадено началото на престижния кинофорум.

Водещ на церемонията по откриването ще бъде френският актьор и певец Ламбер Уилсън.

На булевард "Кроазет" в Кан ще има много вълнения по време на 12-дневния международен кинофестивал. Ето някои данни, които създават представа за мащабите насъбитието.

Деветима са членовете на журито, което на 24 май ще връчи "Златната палма" и основните награди в рамките на 68-ия кинофестивал в Кан. Журито, председателствано от Джоуел и Итън Коен, включва петима мъже и четири жени.

19 са златните листа в прочутата палма - толкова са филмите в конкурсната програма, които тази година участват в надпреварата за трофея.

24 са стъпалата, които трябва да се изкачат, за да се влезе във Фестивалния дворец.

60 метра е дължината на червения килим, който се сменя преди всяка официална прожекция. Това означава, че всеки ден се разстилат червени килими с обща дължина 180 метра.

36 000 са акредитираните на фестивала професионалисти, сред които около 4500 журналисти.

800 са полицейските служители, които трябва да гарантират сигурността на професионалистите и туристите по време на фестивала.

20 милиона евро е бюджетът на фестивала. Половината от тези средства са осигурени от държавата, градските власти в Кан, регионалните власти на Прованс-Алпи-Лазурен бряг, а останалата част - от официални партньори.

83 са пълнометражните филми, които ще бъдат показани в рамките на тазгодишния фестивал. 19 от тях ще участват в конкурсната програма, други 19 ще бъдат представени в рамките на Петнайсетдневката на режисьорите, а 11 - в рамките на Седмицата на критиката.

Жителите на Кан са 74 000, но обитателите му по време на фестивала стават 200 000.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари