Филм на Катрин Деньов открива фестивала в Кан

Връчват златната палма на 24 май
Обновена: 13 май 2015 12:52 | 13 май 2015 11:35, Мария Захариева
0
Филм на Катрин Деньов открива фестивала в Кан
Снимка: Reuters, архив

68-ият кинофестивал в Кан ще бъде открит днес на Лазурния бряг с прожекцията на филма "С високо вдигната глава" на Еманюел Берко с Катрин Деньов в една от главните роли, предаде Франс прес.

Това е първият случай от 1987 година насам, когато със заснет от жена-режисьор филм ще бъде дадено началото на престижния кинофорум.

Водещ на церемонията по откриването ще бъде френският актьор и певец Ламбер Уилсън.

На булевард "Кроазет" в Кан ще има много вълнения по време на 12-дневния международен кинофестивал. Ето някои данни, които създават представа за мащабите насъбитието.

Деветима са членовете на журито, което на 24 май ще връчи "Златната палма" и основните награди в рамките на 68-ия кинофестивал в Кан. Журито, председателствано от Джоуел и Итън Коен, включва петима мъже и четири жени.

19 са златните листа в прочутата палма - толкова са филмите в конкурсната програма, които тази година участват в надпреварата за трофея.

24 са стъпалата, които трябва да се изкачат, за да се влезе във Фестивалния дворец.

60 метра е дължината на червения килим, който се сменя преди всяка официална прожекция. Това означава, че всеки ден се разстилат червени килими с обща дължина 180 метра.

36 000 са акредитираните на фестивала професионалисти, сред които около 4500 журналисти.

800 са полицейските служители, които трябва да гарантират сигурността на професионалистите и туристите по време на фестивала.

20 милиона евро е бюджетът на фестивала. Половината от тези средства са осигурени от държавата, градските власти в Кан, регионалните власти на Прованс-Алпи-Лазурен бряг, а останалата част - от официални партньори.

83 са пълнометражните филми, които ще бъдат показани в рамките на тазгодишния фестивал. 19 от тях ще участват в конкурсната програма, други 19 ще бъдат представени в рамките на Петнайсетдневката на режисьорите, а 11 - в рамките на Седмицата на критиката.

Жителите на Кан са 74 000, но обитателите му по време на фестивала стават 200 000.

(БТА)
 


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари