"Аве" открива Дните на българското кино в Потсдам и Берлин

Събитието е посветено на 100-годишнината на родното ни кино
14 май 2015 09:17, Петя Славова
0
 "Аве" открива Дните на българското кино в Потсдам и Берлин
Кадър от "Аве". Снимка: СФФ

Филмът "Аве" на режисьора Константин Божанов открива Дните на българското кино в Потсдам и Берлин. От 22 до 24 май зрителите в Германия ще видят също игралните "Отрова за мишки" на Константин Буров, частично заснетият в Германия "Тилт" на Виктор Чучков и "Виктория" на Майя Виткова, съобщават инциаторите.

Панорамата се организира за трети път, пише БТА. Тази пролет Дните на българското кино са посветени на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост и са част от отбелязването на 100-годишнината на българското кино.

В документалната програма са "Аз бях Джак Керуак" на Лиза Боева, "Град на мечтите" и "Зад кадър" ,или "Making of Victoria" - за филма "Виктория", на Светослав Драганов, "Защо точно България" на Христо Бакалски, "Чуй" на Диана Иванова. Партньори на BulDoc и тази година са Гьоте-институт, Германско-българският форум и Националният филмов център.

Филмови седмици и панорами на български филми в Германия се организират от 1993 г. През 90-те са осъществени три седмици на българското кино в Берлин, ретроспекции на Рангел Вълчанов и Едуард Захариев. През 2009 г. Седмица на българското кино е имало в Берлин и в Хамбург, а през 2011 г. - в Мюнхен.

През годините в рамките на инициативата на BulDoc са представени много успешни български филми, между които "Преброяване на дивите зайци", "Шивачки", "След края на света","Източни пиеси", "Дзифт", "Разследване", "Стъпки в пясъка", отбелязват инициаторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари