"Урок" се бори за най-добър филм на 2015

"Потъването на Созопол" и "Съдилището" са претендентите му
29 май 2015 09:45, Петя Славова
0
"Урок" се бори за най-добър филм на 2015
Маргита Гошева в "Урок". Снимка: СФФ

"Потъването на Созопол" на Костадин Бонев, "Съдилището" на Стефан Командарев и "Урок" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов са кандидатите за наградата за най-добър игрален филм на Българската филмова академия - 2015 /БФА/.

Командарев, Грозева и Вълчанов са номинирани и за режисура заедно с Георги Дюлгеров - за "Буферна зона".

Отличията ще бъдат връчени на 9 юни в Театър "Българска армия", съобщава Съюзът на българските филмови дейци.

Наградата за главна женска роля си оспорват Ирмена Чичикова за "Виктория" на Майя Виткова, Маргита Гошева за "Три дни в Сараево" на Николай Тодоров и за "Урок", Стефка Янорова за "Буферна зона" и "Омбре" на Захари Паунов, а за главна мъжка роля - Асен Блатечки за "Съдилището", Деян Донков за "Потъването на Созопол", Ованес Торосян за "Съдилището" и Руси Чанев за "Буферна зона".

При поддържащите роли конкуренцията е между актрисите Мариана Крумова за "Виктория", Параскева Джукелова за "Съдилището", Светлана Янчева за "Потъването на Созопол" и Снежина Петрова за "Буферна зона", и между актьорите Веселин Мезеклиев за "Потъването на Созопол", Ивайло Христов за "Буферна зона" и Стефан Денолюбов за "Урок".

Номинираните късометражни филми са "Жената от фара" на Ана Китанова, "Паркинг" на Ивайло Минов и "Три дни в Сараево".

Претенденти за отличието за документално кино са "Гражданинът Кино" на Коста Биков, "Димитър Шишманов. За размишление" на Ралица Димитрова и "Дългият път към дома" на Боряна Пунчева, а за анимация - "Как Сърдел направи ремонт" на Радостина Нейкова и София Илиева, "Локва" на Вера Донева и "Януари" на Стоян Дуков.

За наградите се състезават 19 игрални филма - 8 пълнометражни, 9 късометражни, 2 тв сериала, 23 документални и 7 анимационни филма.

Церемонията е посветена на 80-годишнината на Съюза, 100-годишнината на българското кино и 40-годишнината на наградите на Съюза, които от 2010 г. са награди на БФА - академията представлява цялата кинематографична общност по силата на споразумението за участие на всички кинопрофесионалисти в процедурата по награждаването, сключено между СБФД и останалите организации на различните киногилдии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари