"Време разделно" стана любимият филм на българите

На финала той се бори с "Козият рог" и "Оркестър без име"
8 юни 2015 10:13, Петя Славова
61
"Време разделно" стана любимият филм на българите
Людмил Стайков - режисьорът на "Време разделно". Снимка: Булфото

„Време разделно” е любимият български филм. Това решиха зрителите в последната вечер от класацията на БНТ по повод 100 години българско кино. На финала отпаднаха филми като „Лачените обувки на незнайния войн” на Рангел Вълчанов, „Крадецът на праскови” и „Осъдени души” на Въло Радев.

За последен път зрителите можеха да гласуват за „Оркестър без име”, „Козият рог” на Методи Андонов и „Време разделно” на Людмил Стайков.

Финалът бе предаван пряко и на голям екран пред Народния театър.

Звездите, които бяха поканени да коментират гласуването бяха Ваня Цветкова и Захари Бахаров. Актрисата Ирмена Чичикова застана в подкрепа на „Осъдени души”, а Явор Гърдев бе застъпник на „Козият рог”. Явор Бахаров прикани зрителите да гласуват за филма „Всичко е любов”. Актрисата София Кузева, която изигра ролята на Дана във “Вчера”, се завърна от Германия, за да подкрепи емблематичния филм на Иван Андонов.

Застъпник на драматичната любов на Иво и Лиза в “Крадецът на праскови” бе актрисата Боряна Пунчева, която е и главен продуцент на студио “Екран” на БНТ. Писателят и адвокат Радослав Парушев подкрепи „Господин за един ден”. Илиян Джевелеков, чийто режисьорски дебют „Love.net” се нарежда сред най-добрите бокс офис постижения в България, подкрепи „Време разделно”.

Мартичка Божилова призова зрителите да гласуват за филма на Рангел Вълчанов „Лачените обувки на незнайния воин”. А вота за „Оркестър без име” насърчи рок музикантът Васил Гюров. ”Опасният чар” на Тодор Колев бе защитаван от радиоводещия Драгомир Симеонов, пише в сайта на БНТ.

На финала бе обявен победителят в конкурса „Парчета кино”, в който зрителите снимахте епизод римейк на сцена от български филм. Художественият съвет на БНТ реши, че победител в конкурса „Парчета кино” е „Вчера”. Режисьор е Ивайло Иванов, който е и в ролята на директора на гимназията. Сценарист – Петко Кралев, оператор и монтажист – Стиви Николов. Участват ученици от 134-то училище „Димчо Дебелянов“–София.

В студиото бяха и 10-те режисьора, които направиха 15-минутен късометражен коментар за всеки един от филмите в Топ 10 – Стефан Командарев („Оркестър без име”), Димитър Коцев – Шошо („Господин за един ден»”, Драгомир Шолев („Козият рог”), Павел Веснаков („Лачените обувки на незнайния воин”), Светослав Драганов („Вчера”), Тонислав Христов („Опасен чар”), Давид Джамбазов („Крадецът на праскови”), Филип Андреев („Осъдени души”) и Николай Василев („Всичко е любов”).

Бяха раздадени още две специални награди с името на формата. Първата е за победителя на вечерта. Втората награда е за авторите, в които е надеждата за новия век на българското кино. Отличието отиде при Милко Лазаров и филма “Отчуждение”.

Севда Шишманова – програмен директор на БНТ1, обобщи целта и смисъла на формата – да направи българското кино и постиженията му достояние на най-широк кръг зрители, да провокира публиката и особено младите хора да гледат повече българско кино.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Време разделно е филм на ОМРАЗАТА. Според мен за да харесваш такъв филм, трябва да си или злобар или мазохист, или пък и двете заедно.Аз харесвам комедиите - ОПАСЕН ЧАР и ДАМИ КАНЯТ.
39
3
 
8
 
! Отговори
С С С Р преди 8 години
Лично пуснах смс за този велик филм! От ученик, когато го гледах за първи път, се разтрепервах целият!заслужено първо място, както и заслужено 2-о място на Козият рог!Простоията с "оркестъра без име" изобщо не трябваше да е в десетката. Никога не ми е харесвал този филм, даже като се замисля ... май колкото и пъти да съм го гледал, никога не съм го доглеждал до край!Комедия е хубав жанр, но НЕ може да бъде емблема!
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 52:Как да ти обясним като малоумникът си ти? Нехаресването на "Време разделно" - и като кино, и като послание, НЯМА НИЩО ОБЩО с отричане или признаване на клането в Батак. *** и Пульо безмозъчни като тебе се пишат патриоти.
37
14
 
7
 
! Отговори
българин преди 8 години
Според мен, "Време разделно" е слаб филм по слаб роман. "Козият рог" е силен фолм по слаб разказ. А "Оркестър без име" е добър филм, без да е велик. За мен, най-добрият български филм е "Мера според мера" - и като кино, и като послание. Особено притеснително за мен е, че "Враме разделно", освен че е слабо кино, проектира личните комплекси на автора на романа - Антон Дончев, а вероятно и на създателите на филма, върху историческата съдба на българите и особено на българомохамеданите. Пошло е.
36
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 52 Ами защото филма НЕпоказва зверствата на турците при ислямизирането на българите в Родопите, а показва един добър и народен османски паша и зверствата на българи еничари над българите, нещо което е било абсолютно невъзможно да се случи през 2-та половина на 17 век, и щеше да знаеш това, ако беше прочел малко повече за еничарския корпус и за излямизацията на Родопите
35
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не мога да разбера,защо някои ***, наричащи се българи, отричат "Време разделно", защото е правен при т.н. социализъм и защото показва зверствата на турците при ислямизирането на българите в Родопите? Такива се поругаха и с отричането на клането в Батак! Нима ще отречете историята или ще я преправите в угода на Турция?
34
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Страшно се дразня когато киното се използва за пропагандиране на *** действия на една или друга власт, затова и никога не съм харесвал този филм, той беше създаден по време на т.н."възродителен процес" и целеше да оправдае малоумията на шайката разбойници около Правешкия селянин. Истината е че филма е слаб във всяко едно отношение и въобще не съответства на историческите факти, няма как във 2-та половина на 17 век еничарски корпус да се командва от еничарин с български произход
33
9
 
5
 
! Отговори
айде молим ти се преди 8 години
До Анонимен 46с чувство на досада, ще се опитам да ти кажа мнението си. чел съм книгата и тя много ми хареса. а кината вярно, че се пукаха по шевовете, посещението на филма беше задължително, както и не само неговото.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Да помислимАбсолютно си прав.
31
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Самият факт че във филма се говори за турци и потурчване е доказателство за несъстоятелноста на представената история, по онова време исямското население са се наричали "измаилтяни" и "агаяри" , да не говорим за други неща
30
4
 
14
 
! Отговори
SMS преди 8 години
До ИванМоето мнение е, че филм който пресъздава историята (и то препатилата наша) достоверно, в никакъв случай не го прави любим на публиката. Любимият Филм е като любимата Книга - гледаш го отново и отново, когато пожелаеш и си в настроение. "Списъкът на Шиндлер" е достоверен исторически ... и какво от това, любимците му да не би да го гледат всяка вечер преди лягане. Имам много любими български филми. Обичам "Мъжки времена". А който не харесва "Козият рог" е много, мнооого нещастен.
29
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Робите отново избраха филм за робството!
28
15
 
8
 
! Отговори
Пеева преди 8 години
ОТНОВО РЕЖИСИРАН ВОТ! РАЗОЧАРОВАНА СЪМ!
27
4
 
5
 
! Отговори
до 123 преди 8 години
Ти със сигурност нищо стойностно не можеш да създадеш
26
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За мен лично "Време разделно" е слаб филм, в него има много политика и демагоги и малко исторически факти, отделно че чисто технически филма е реализиран на много ниско ниво
25
3
 
12
 
! Отговори
123 преди 8 години
До Бай ИванЩо да е жалко? Факт е, че вече нищо стойностно не можем да създадем. Вероятно вината е в демокрацията.
24
2
 
9
 
! Отговори
Малката булка преди 8 години
До xобаче знаят коя е Ананди и Джена и Галена и ...пффффф
23
9
 
2
 
! Отговори
Гого преди 8 години
До Сандо: По скоро бай ти Тошо да каже , това което насрахме немож изчисти никога.
22
14
 
11
 
! Отговори
Де Гол преди 8 години
*** в Щатите се срамуват да казват , че са роби , а българинът ,който никога не бил роб ,се радва да бъде такъв. Мнооогоо загубени българи имаме.
21
4
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
това което правят тв днес с индийските и турските сериали е кощунство спрямо народа нибългарските филми са супер