Дженифър Анистън предлага "Кейк"

Прожекцията е част от "Особен поглед" във Варна
Обновена: 12 юни 2015 12:38 | 12 юни 2015 10:54, Петя Славова
0
Дженифър Анистън предлага "Кейк"
Снимка: Отдел Изкуство, Варна

Поредната среща с доброто, авторско кино предлага през юни рубриката „Особен поглед“ в отдел „Изкуство“ – регионална библиотека „Пенчо Славейков“-Варна.

Изборът този път е "Кейк" с участието на Дженифър Анистън, а прожекцията ще се състои на 20 юни от 10.00 часа. Филмът е номиниран за Златен глобус през 2014 г именно за главна женска роля на Анистън.

Модератор и водещ на лекторията е театралният критик и режисьор Елица Матеева. Историята на филма ни среща с Клеър. Героинята има своите демони, посещава група за подкрепа, в която прекарали кошмарни травми жертви си споделят трудностите. Нашата среща с Клеър започва, когато всяка от жените в нейната група трябва да се раздели с Нина. Проблемът е: Нина се е самоубила.

Някои от групата задават въпроси на Нина, а терапевт отговаря вместо Нина. Идва ред на Клеър и тя започва да описва с подробности самоубийството на Нина: височина на скока, как се е разбила върху движещ се камион, какви следи е оставил от удара трупът й. Ситуацията е странна, дори шокираща, а поведението на Клеър е абсурдно. Клеър е развила в комуникацията си особена бариера, защото не може да преодолее своята загуба. Катастрофа, смърт на дете, сковаваща болка, белези за цял живот, непрекъснато дрогиране с обезболяващи, прекомерна употреба на алкохол. Добре че е Силвана - емигрантка от Мексико-слугиня-готвачка-милосърдната сестра за демоните на Клеър.

46-годишната телевизионна звезда от сериала „Приятели” с награди „Еми” и „Златен глобус” за веселата сапунка изненадва с визията си на: тромава, подпухнала пухкавелка, чиито мудни жестове и движения са в тотален контраст на поредицата от участия в романтични и сладникави комедии. Навярно комедийният й потенциал помага, за да обогати с горчива ирония играта си, но в „Кейк” Анистън се отдалечава от слънчевата си усмивка. Свикнали сме да възприемаме Анистън като секси хубавелка с пърхащо поведение, но в „Кейк” начело е нейната тъга и безпомощност.

Режисьор на „Кейк” е Даниел Барнз („Звяр”, „Фиби във вълшебния свят”), а другите участващи актьори , дори в пистолетните си роли, правят впечатление: Уилям Мейси, Фелисити Хафман, Ана Кендрик (Нина). Неотстъпваща по сила на въздействие е и мексиканската актриса и режисьорка Адрина Бараза (Силвана).

Заснетият край Игъл Рок, Калифорния „Кейк” е носител на наградата за филм на годината на сп. „Пийпъл”- за най-добра актриса (Дженифър Анистън), фестивалът в Санта Барбара също награди актрисата. Нискобюджетната драма е чудата история, която ни дарява с любов и ни подсказва, че никога не е късно да си простиш провалите и да се научиш на търпение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари