Разходка из детската глава с "Отвътре навън"

Пиксар пак показва вълшебството в обикновените неща
Обновена: 19 юни 2015 13:12 | 19 юни 2015 12:43, Петя Славова
0
Разходка из детската глава с "Отвътре навън"
Снимка: Форум Филм

Светът е сложно устроен, още повече този на детето. В неговата вселена буквално ще ни вмъкне новата анимация на Пиксар „Отвътре навън”.

Режисьорът Пийт Доктър има опит да влезе под кожата на децата с продукции като „Таласъми ООД” и „В небето”. Този път онагледява емоциите на хлапетата като им показва как изглеждат Радост, Тъга, Страх, Отврат и Бяс лют.
Всички те контролират съзнанието на Райли от нейното раждане.

И докато малкото момиче расте щастливо с родителите си в Минесота, Радост (озвучена от Мария Илиева) е тази, която контролира вълненията на детето и запечатва прилежно щастливите й спомени. Но не всичко в живота на героинята върви добре. След стреса от новото им местоживеене – големият Сан Франциско, Райли, която вече е на 11, има различно виждане от това на родителите си и като че ли не им се доверява. Радост с Тъга изпадат в немилост, а контролът за настроението на героинята поемат Отврат, Страх и Бяс лют.

„Отвътре навън” е приказка, която ни повежда из несъзнатото, абстрактното мислене, сънищата. Отваря всички чекмеджета, които пък отпушват забравени, потискани и непознати емоции. Историята представлява една разходка из крехката детска психология. А Доктър убедително набляга, че съзнанието на всеки човек е една малка вселена, в която може да бушуват бури, да се разпадат илюзии, да изникват кошмари, но също така е възможно и да не се губи надежда.

Макар и вече да е под флага на Дисни, Пиксар запазва стила и изразните си средства. Неговите автори умело владеят начините, по които да въздействат на зрителите, да ги въвлекат във вълнуващите си приключения, като на преден план извеждат всекидневието. Поставят в култ именно скромните мечти на малкия човек, а в незначителните на пръв поглед терзания, се крият най-големите вълшебства, които трогват и правят живота по-смислен.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари