Грузия, събрана в "Мандарини"

Номиниран за "Оскар" филм тръгва у нас
25 юни 2015 10:17, Петя Славова
2
Грузия, събрана в "Мандарини"
Снимка: СФФ

Случващото се в Грузия може да усетим от филма, който тръгва у нас "Мандарини". Номиниран е за "Оскар" и "Златен Глобус", а режисьор е Заза Урушадзе.

Историята се случва в градче в Абхазия (Грузия) по време на войната от 1992–1993 г., заради която много естонци напускат домовете си. Двама мъже обаче – Иво и Маргус, остават в градчето, за да оберат узрелите мандарини.

Докато събират плодовете, се оказват подложени на кръстосан огън между две враждуващи военни групировки. Двама от войниците оцеляват. Ахмед, който е чеченски наемник към абхазката страна, и Нико, който е грузинец...

Урушадзе, който е и сценарист на филма, е открил свой уникален път към материала, чрез който извлича универсални поуки от един локален конфликт. Темата не е само почти забравена война в Кавказ - грузинско-абхазкия военен спор, разгорял се през лятото на 1992 година.

Във фокуса е един забравен детайл в тази забравена война: стотици етнически естонци, живели в Абхазия от 19-ти век, са били принудени да се върнат в старата си „родина”, която никога не са познавали.

В едно такова естонско-абхазко село има територия, на която доминират цитрусовите плодове, дали заглавието на филма и именно там се развива действието на историята.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Естонци в Абхазия?
1
0
 
0
 
! Отговори
SSS преди 8 години
Естонци??