Годината на касовите хитове

Защо 2015-та е най-успешната като приходи за световното кино?
27 юни 2015 20:30,
5
Годината на касовите хитове
Снимка: Reuters

"Джурасик свят" разбива всякакви рекорди, откакто излезе на екран, отбелязва BBC. В понеделник лентата стана филмът, най-бързо натрупал 1 милиард долара в глобалния бокс-офис – само в рамките на 13 дни. От тях 511 милиона дойдоха в дебютния уикенд, което също е световен рекорд.
 
"Този успех изненада всички”, твърди Кийт Саймънтън, редактор в популярната онлайн платформа IMDB. "Прогнозите бяха за максимум половината от постигнатия резултат", уточнява експертът.

Всъщност първата половина на годината беше наистина впечатляваща откъм приходи за киното. "Отмъстителите: Ерата на Ултрон" и "Бързи и яростни 7" също преминаха границата от 1 милиард – постижение, което беше изключителна рядкост в последните години.

Защо точно през 2015-та сме свидетели на този бум?

Разбира се, една от най-очевидните причини е инфлацията. Средната цена на билет за кино в Съединените щати е 8.17 долара. Това е почти двойно в сравнение със сумата, плащана от киноманите, за да гледат първия “Джурасик парк” през 1993-та година.

Всъщност, приравнено към инфлацията, “Джурасик свят” не е на първо, а на трето място по приходи в дебютния уикенд след последната част на поредицата за Хари Потър и “Спайдър-мен 3”.

Интересното е, че в топ 10 на тази престижна класация не попада нито един оригинален филм. "Тенденцията е видна – имаме продължения, възраждания на стари проекти. Хората са далеч по-склонни да гледат нещо, което им е познато и са обикнали в миналото", посочва  Саймънтън.

И тази тенденция влияе много сериозно на решенията на водещите холивудски студия. Защото това е сигурен залог – инвестираш голям бюджет във вече популярна поредица и неминуемо ще бъдеш на печалба.
 
Но не само инфлацията е причина за грандиозния успех на хитови ленти през тази година. "Бързи и яростни 7", например, събра почти двойно повече приходи в сравнение с предишната част от поредицата или близо 700 милиона долара. От тях обаче само 100 милиона в повече са от продажби на билети в Съединените щати.
 
Оказва се, че 26.4% от останалите приходи са дошли от един изключително доходоносен пазар, който тепърва ще расте – Китай. За “Джурасик свят” процентът е още по-висок – 31.5 на сто.

В миналото прожекциите на чуждестранни филми бяха силно ограничени, но през 2012-та година китайското правителство увеличи квотата до 60-70 филма годишно.

Холивуд реагира мигновено и се опитва да прави повече филми, които да удовлетворят “китайския” вкус. “Юнивърсъл” снима филм, озаглавен “Великата стена”, чието действие се развива в Китай. Режисьорът е китаец, един от главните герои е от Хонконг, но все пак има и холивудска нишка, а именно Мат Деймън.

Солидно китайско участие има и в “Бързи и яростни 7”, и в “Джурасик свят”. Голяма част от новия филм от поредицата "Трансформърс" също беше заснета в Китай.

Освен това чуждестранните филми, които се прожектират в Китай, са предимно в 3D и IMAX формати. А киноманите плащат повече за тези изживявания.

През 2014-та година в Китай са похарчени 5 милиарда долара за билети за кино, което е с 30% повече от предходната година. С тези темпове азиатската страна ще изпревари Съединените щати като най-големия кино пазар само след 5 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: киноДжурасик свят
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Широко екранните индустриални фабрики тази 2015 година (макар че сме още в юни средата на годината) бележат най-добри приходи. Интересно с какво ли се занимават филмовите критици.
2
2
 
2
 
! Отговори
Инфлатор преди 8 години
"...Средната цена на билет за кино в Съединените щати е 8.17 долара..." не знам от къде ги вземате тези цени. И на Джурасик и на бързи 7 цената беше $14, за Imax 3d e $19 и кината се пръцкаха по шевовете, а в премиерният уикенд кина с с по 20-30 зали даваха само тези филми
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Защо 2015-та е най-успешната като приходи за световното кино?"Щото много дъждовно..