У-лицата: Животът не е само в центъра на София!

Завой към крайните квартали – кино между панелните блокове
Обновена: 28 юни 2016 15:37 | 17 юли 2015 16:54, Петя Славова
2

Снимка: Сдружение АС

Виж други галерии »

И днес Dnes.bg ще ви срещне с интересни личности в рубриката ни У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили. ЛИца, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата.

"Ако Мохамед не отиде при планината, планината ще отиде при Мохамед". На този принцип няколко млади хора решават да се захванат с показ на кино между блоковете.

Прожекциите са за онези хора, които не биха си купили билет, за да гледат някой филм, но биха седнали да го видят, ако се излъчва пред блока им, в някоя лятна и прохладна вечер.

Стефан и Адрияна са едни от основателите на сдружение АС. Зад гърба си имат няколко проекта, сред които "Размени мое за твое". Идеята е хората да подаряват книга и да вземат друга в Деня на книгата и авторското право. Също така са правили уъркшоп за фотография, а отново чрез техен проект актьори са записани, докато четат текстове от определени книги, за да успеят хората да усетят различните си сетива чрез четенето.

"Блок кино" е също техен проект, в който в някои от по-крайните квартали, живеещите там ще успеят да видят през август пет пълнометражни и пет късометражни български филма, без да се налага да си купуват билет или да отиват до по-далечен киносалон.

Адрияна е убедена, че доста често изкуството се прави за хората, които се интересуват от него, а останалите остават изолирани. Именно за тях младежите са решили да направят прожекциите и да внесат малко културен въздух сред жилищното пространство. Убедени са, че изкуството може да промени живота на всеки и затова го доставят до хората, дори и те да нямат в началото интерес към него.

Адрияна е завършила книгоиздаване, работи в друга сфера – организира събития. Стефан, пък е учил фотография в НАТФИЗ "Кр. Сарафов" и от известно време живее в Стокхолм, където работи като уеб дизайнер за голяма международна компания. Все пак не забравя, че е роден тук, че близките му са тук и много му се ще именно хората, които живеят тук, да получат същите добри условия за живот, каквито имат шведите, например. А разлика има.

"Съществуват места, където всичко е уредено и е хубаво да си част от този свят. Хората там са спокойни, разумни и мислят преди да кажат нещо. Ритъмът на работа е различен", разказва Стефан, но е сигурен, че така може да стане и у нас, стига всеки да се захване с нещото, което му е интересно.

Така Адрияна и Стефан организират тези прожекции напълно безвъзмездно. Наясно са, че ако подобно събитие се случи именно в Стокхолм, ако не те като организатори, поне режисьорите, чиито филми бъдат прожектирани, биха получили средства за филмите си.

Тук всичко се прави на доброволни начала. Авторите на филмите и техните продуценти предоставят творбите си напълно безвъзмездно.

"Много добре знам как трябва да се правят нещата, но засега у нас всичко се случва безплатно. Важното е, че поне се случва", отбелязва Стефан. За селекцията им помага Катерина Ламбринова и сп. Кино, с които печелят общо проекта от Софийската община, Фонд Култура.

Избрали са филмите да са насочени към всекидневието, към проблемите на обикновения човек и да са направени през последните десет години.

Изборът на четирите квартала, които влизат в "Блок кино" зависи от общините, които харесват идеята и съдействат тя да се случи. Това са "Княжево", "Младост", "Света Троица" и "Хиподрума". Някои от тези прожекции ще се случат с екран в кварталните училища, а други - в парковите междублокови пространства и ще се прожектират върху самата блокова стена, където това позволява.

Ще има още една локация – хижа "Планинарска песен" на Витоша, където има хубава сцена със седалки. Тематично там ще се види филма на Люмобир Младенов "Витоша", а късометражният ще е на Филип Андреев – "Малкият принц".

И двамата организатори са наясно, че понякога гледат твърде оптимистично на идеите си. Стефан невинаги успява да скрие критиките си към тромавостта в администрацията ни. В такива моменти се намесва Адрияна, която му напомня, че правят проектите за удоволствие.

Вдъхновява ги идеята, че изкуството може да достигне лесно до всички хора, дори до тези, които нехаят за него.

"Надяваме се да дойдат хора на прожекциите, защото ги правим за тях", разказва Адрияна и допълва, че най-важното е филмите да бъдат видяни.

Почти няма места, където могат да се гледат късометражни проекти, разказва тя – а тук сме включили "Чест" на Павел Веснаков, който е с много награди. Също тук е и проекта на Орлин Милчев – "Учител". Режисьорът е познат повече като рап певеца Атила, чиято музика е социално ангажирана и е насочена именно към хората, които живеят в крайните квартали.

Всички режисьори са много интересни и в момента се подготвят видеа за тяк, които ще бъдат представени в сайта на сдружението и на страницата им във Facebook. Там всеки от авторите ще сподели вижданията си за живота, а също и кои квартали обича най-много.

"Културата може да ни промени, да преобърне начина на живот", убедена е Адрияна. А Стефан я допълва: "Изключително важно е хората, които снимат да правят филми. Тези, които рисуват - да имат изложби, а пишещите – да издават книги. Така само ще се задвижи и нашия свят".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: Блок Кино
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
добре, че има млади хора, че тук хейтерите ще погубят всичко
1
10
 
3
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 8 години
Стигнах до пет пълнометражни и пет късометражни БЪЛГАРСКИ филма и спрях да чета. Аре, нема нужда и без пари и без киносалон - все е губене на време.