Урок в надпревара за наградата на ЕП

Общо три филма се борят за отличието
24 юли 2015 16:48, Петя Славова
0
Урок в надпревара за наградата на ЕП
Снимка: СФФ

"Урок" (България, Гърция) на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е сред трите филма, състезаващи се за наградата LUX - 2015 на Европейския парламент (ЕП), съобщават от Информационното бюро на ЕП в България.
Режисьорите на трите продукции ще присъстват на предстоящия филмов фестивал във Венеция "Венециански дни", за да представят своите филми.

Останалите финалисти са "Медитеранеа" на Джонас Карпиняно (Италия, САЩ, Германия, Франция и Катар) - за прекосяващите Средиземноморието емигранти, които търсят убежище и свобода, и "Мустанг" на Денис Гамзе Ергювен (Франция, Германия, Турция и Катар) - за поставянето в затвор на млади момичета от едно общество, все още под контрола на прекланящи се пред местните традиции мъже.

По време на Филмовите дни ЛУКС, от октомври до декември, "Медитеранеа", "Мустанг" и "Урок" ще пропътуват цяла Европа. Ще бъдат субтитрирани на 24-те официални езика на Европейския съюз и ще бъдат излъчени в над 50 държави и на 20 фестивала.

Това е деветото издание на наградата LUX. Победителят, определен чрез гласуване от европейските депутати, ще бъде адаптиран за хора със зрителни и слухови увреждания, пише БТА.

Тази година "28 пъти кино" - друг ползотворен резултат от партньорството между филмовата награда ЛУКС и "Венециански дни", се осъществява за шести път. Благодарение на сътрудничеството между Europa Cinemas и Cineuropa 28 млади киномани между 18 и 26 години получават възможността да са жури за наградата "Венециански дни". Те ще се срещнат с режисьорите на трите филма, номинирани за наградата ЛУКС, и ще бъдат нейни "посланици" по време на четвъртите Филмови дни ЛУКС в своите държави.

През дните всички 751 членове на ЕП ще бъдат поканени да гласуват за един от трите филма в състезанието. На 25 ноември, на тържествено заседание на ЕП в Страсбург в присъствието на четиримата режисьори, ще бъде обявен носителят на филмовата награда ЛУКС за 2015 г.

Публиката също ще може да изрази своите предпочитания - зрителите от цяла Европа ще могат да гласуват за един от трите филма. За трета година един от гласувалите ще бъде произволно избран и награден с покана за Международния филмов фестивал в Карлови Вари през 2016 г., където ще бъде обявен избраният от публиката филм. На фестивала в Карлови Вари се обявяват и 10-те кандидати за наградата ЛУКС, между които после се определят трите номинации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари