"Мохамед" даде началото на феста в Монреал

Посрещнаха го с викове "Долу на ислямисткия режим"
Обновена: 28 авг 2015 15:37 | 28 авг 2015 14:58, Петя Славова
4
"Мохамед" даде началото на феста в Монреал
Режисьорът на филма Маджид Маджиди. Снимка: архив, Reuters

Филмът "Мохамед" за пророка, основал исляма, който предизвика голям интерес при пускането му в иранските киносалони вчера, беше посрещнат с манифестация на противниците на иранския режим преди прожекцията му за откриването на Фестивала на световното кино в Монреал, съобщи АФП.

Демонстрантите успяха да се доближат с викове "Долу на ислямисткия режим" и "Срам за фестивала, срам за Монреал и Канада" до кино "Емпериал" в Монреал, където се провежда фестивалът, пише БТА. Те обвиняват режисьора Маджид Маджиди в предателство, а организаторите на фестивала, че помагат на иранската пропаганда. Според някои от тях филмът е финансиран от иранските ръководители, "за да покажат на света, че имат добри чувства".

Според иранския режисьор целта на филма е да промени свързвания с насилие имидж на исляма. "За съжаление сега хората мислят, че ислямът е радикален, жесток, фанатичен, което не съответства на идеите" на тази религия, каза Маджид Маджиди на фарси на пресконференцията преди откриването на фестивала.

Режисьорът порица "варварските терористични актове" , извършвани от "терористични групи под прикритието на исляма", като имаше пред вид групи в Ирак, Сирия и други държави. Според него ислямът е "религия на мира, приятелството и любовта".

Още по темата

Маджид Маджиди обясни, че филмът му, който проследява детството на пророка от раждането до 13-ата му година, е интерпретация след дълги изследвания, извършени с "шиитски и сунитски историци".

С бюджета си от 40 милиона долара, частично осигурен от Иран, "Мохамед, пратеникът на Бога" поразява с красотата на кадрите, големия брой фигуранти и изпипаната режисура, въпреки протяжността. Това е най-скъпата продукция в историята на иранското кино, която продължава почти три часа. Тя надхвърля аспекта на само една религия, защото често има препратки към другите три монотеистични религии - исляма, юдаизма и християнството.

Младият Мохамед е облечен винаги в бяло, а лицето на пресъздаващите го актьори никога не се вижда, за да бъде уважено "разпространеното схващане на мюсюлманите да не се показва пророкът Мохамед".

Няколко часа преди откриването на фестивала в Монреал филмът беше прожектиран в препълнени зали в Иран. Според Маджид Маджиди той ще отбележи най-големия успех в историята на иранското кино.

На фестивала в Монреал Маджид Маджиди се надява да намери разпространители на филма си.
България ще бъде представена от филма "Досието "Петров" на режисьора Георги Балабанов по сценарий на Жан-Клод Кариер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
да бе,да преди 8 години
Не ме гледай кво върша,слушай кво приказвам!
2
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
много добър ирански режисьор, гледайте филмите му
1
13
 
0
 
! Отговори
ататюрк преди 8 години
Аз па ша крещя "Ботев е ***!"