У-лицата: Сехер – момичето от квартала, което изгря в киното

Младата туркиня партнира на френския актьор Мелвил Пупо
Обновена: 28 юни 2016 15:32 | 5 окт 2015 11:12, Петя Славова
13

Сехер и Мелвил Пупо в кадър от филма. Снимка: Екип на "С лице надолу"

И днес Dnes.bg ще ви срещне с интересни личности в рубриката ни У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата.

Сехер

Сехер Небиева – момиче от "Надежда" 4, от спортното 153 СОУ. Без претенции към предмети, към книги, към филми. Важното е да хване началото им, за да разбере сюжета. Гледа сериали – сапунки, индийски, екшъни, ужаси. Слуша всякаква музика без опера и народна. От чалга - до хаус. Обича си кварталното заведение, където си цъка с приятели, крие се от баща си, че пуши цигари. Но когато застане пред камерата същото това момиче успява да се разплаче, нажежи, да излъже всички, че това, което се случва с героинята й, минава през нея.

Съвсем скоро Сехер ще я видим на голям екран като главна героиня във филма на Камен Калев "С лице надолу". Ще партнира на известния във Франция актьор Мелвил Пупо, познат у нас от филм на Франсоа Озон "Време за раздяла".

Към киното

Всичко става в един ден, когато Сехер седи в обичайното квартално кафене. Чуди се как да остане до по-късно, защото има вечерен час - още е на 16 години и баща й всеки момент ще дойде да я прибере. На съседна маса стои момиче, което не откъсва очи от нея. Сехер е убедена, че е от съседен квартал и ще й създава проблеми. Но се лъже. Момичето се усмихва. Наблюдава я и в един момент отива при нея, искайки да я заснеме. Нищо особено, само да каже имената и телефона си. Сехер вече е сигурна: може би така се крадат момичета. Тогава още не знае, че ще стане главна героиня във филм, изследващ именно проблемите с трафика на хора.

Казва имената си. Прибира се у дома и вижда, че същото момиче иска да стане приятел с нея във Facebook. Приема. Обясняват й, че на следващия ден ще я вземат с такси, да дойде с родителите си, защото става въпрос за роля във филм. Сехер споделя със семейството си, което естествено разтълкува чутото като шега или тъпа идея, която Сехер е измислила, за да стои до по-късно навън.

Но на следващия ден идва таксито и Сехер се качва с майка си. Отива в офиса, където след няколко "игри“"пред камерата успява да убеди екипа, че именно тя е човека, който трябва да изиграе ролята на Елка.

Елка

Елка е от ромски произход, проституира във Франция. Запознава се случайно с героя на Мелвил и се оказва, че двамата имат нужда един от друг. Филмът е жанров, трилър, държи в напрежение, а главният герой - французинът се впуска в напрегнат бизнес - без емоции, без вдъхновение, без усмихнати лица.

Единствено Елка крие в себе си някаква живинка. "Само чалга ти е в главата!", й казва французинът и въпреки това успява да я преоткрие и да не я остави да затъне. Още повече. Готов е той да потъне, вместо нея.

"С лице надолу"

Камен Калев е режисьор, който познаваме от филми като "Източни пиеси" и "Островът". В първия повери главната роля на непрофесионален актьор - художник - Ицо (Христо Христов), а във втория на опитните в киното -  френската актриса и модел Летисия Каста и датския актьор Туре Линдхард.

В "Лице надолу" избира комбинацията между опитния Мелвил и прохождащата в седмото изкуство Сехер. Тандемът е добър и удивително достоверно ни вмъкват в атмосферата на каналджийството. Краските стават постепенно по-тъмни, улиците по-задънени, персонажите – в по-голяма безизходица и въпреки всичко филмът се гледа леко и те кара да повярваш в нелеката задача, че човек може да рискува бъдещето си за друг - непознат.

За ролята

Сехер лесно се превръща в Елка. Танцува, работи, чуди се какъв е този, който й помага, просто ей така. За да се сработи с френския актьор, преди снимките, я оставят с него да поприказват, да излизат по заведения. Началото е трудно – Сехер не знае френски, Мелвил – грам български. Но двамата някакси се разбират, за учудване и на самия филмов екип. Като застане пред камера неопитната актриса го следи, наблюдава как той – професионалистът влиза в образ и краде занят от него.

"Нищо не ми бе трудно – споделя тя – само началото, докато се запозная с екипа и докато станем едно семейство, както се случи в процеса на работа. Подкрепяхме се", спомня си Сехер.

И така от кварталното заведение младото момиче попада в нова среда, където не си говорят на "бате", а се уважават. "Снимките ми помогнаха да порасна“, разказва убедено Сехер, която вече е преоткрила киното и освен ужаси и сапунки е готова да гледа и друг вид кино, защо не и европейско. Може би именно то е способно да я трогне и да я накара за се замисли:."Хората от екипа имат друга култура, а аз станах една от тях".

След първата си (засега) роля, Сехер вярва, че хубавите работи стават с много труд. Днес тя е на 18 години и след като мине бала й, мисли да продължи да учи в университет. Още не е сигурна дали ще е актьорско майсторство, но със сигурност би се зарадвала, ако пак я поканят да се снима.

"Не заради това, че ме показват. Самият снимачен процес носи тръпка, адреналин, емоция, които не познавах. При всеки кадър, в който участвах, при всяка реплика която казвах, ми настръхваше цялото тяло", спомня си Сехер.

Дали ще се сбъдне мечтата й, ще разберем, дотогава я чакат матури, но преди това - нещо по-приятно - премиерата на "С лице надолу" - на 16 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
0
 
! Отговори
преди 8 години
Къси крака,дебели бедра и виснал ***. Типичната турска красавица..............
5
1
 
3
 
! Отговори
momi4eto преди 8 години
До АнонименBlagodarq vi :)
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно.Ще гледам този филм.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в киното не е важно да си хубав, а фотогеничен, а още по-важното да играеш добре
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И кво сега? Някой е спал с оная злобната HR-ка, за да и популяризира сайта ли?
1
0
 
2
 
! Отговори
Онзи преди 8 години
Браво,ама умната,ей:-)))))Да не лъсне като Сибел Кикелли