Полански напусна Полша, не дочака решението на съда

Носителят на "Оскар" излетял за Париж
30 окт 2015 16:36, Петя Славова
1
Полански напусна Полша, не дочака решението на съда
Снимка: архив, Reuters

Прочутият кинорежисьор Роман Полански е напуснал Полша. Той е излетял от Краков за Париж с малък самолет, без да дочака решението на съда за екстрадирането му в САЩ, съобщи полското "Радио Зет", цитирано от ТАСС.

Поредното заседание на съда в полския град Краков бе насрочено за днес, припомня БТА. Той трябваше да се произнесе по повод искането на САЩ Полански да бъде екстрадиран. От 1977 година 82-годишният носител на наградата "Оскар" е в списъка на издирваните от Интерпол лица.

Още по темата

Той попадна в него след като лосанджелиски съд задочно го призна за виновен за встъпване в сексуално отношение с 13-годишната Саманта Геймър.

През месец октомври 2014 г. САЩ се обърнаха към полските власти с искане за арест на Полански, който в този момент пребиваваше в тази страна. Оттогава режисьорът, който има двойно полско и френско гражданство, се намираше в Полша в очакване на решението по неговото дело.

Както писа и Dnes.bg, новото полско правителство, което беше сформирано след проведените този месец избори, се обяви за предаването на Полански на американските власти. Съдът в Краков обаче днес се произнесе срещу екстрадирането на режисьора. Според полските закони давността на престъплението на Полански е изтекла. Решението на Окръжния съд в Краков не е окончателно и може да бъде оспорвано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
11
 
! Отговори
Селянин преди 8 години
Янките само се чудят с кой да се заемат.Да искат плевнята и тиквата.сами ще им ги дадем и без това са национални предатели и двамата