"Съдилището" в Русе

За шести път София Филм Фест гостува в града
Обновена: 7 дек 2015 14:51 | 7 дек 2015 12:05, Петя Славова
0
"Съдилището" в Русе
Снимка: София Филм Фест

Българската номинация за "Оскар" - „Съдилището” на режисьора Стефан Командарев може да се види на 11 декември от 18.30 в Русе - Зала "Европа" на Доходно здание. Филмът ще бъде представен лично от оператора на продукцията Красимир Андонов.

Именно с този филм се открива шестото издание на София Филм Фест в града.

Програмата продължава в 21.00 часа с прожекция на филма на Братя Дарден - „Два дни и една нощ”, получил многобройни номинации, включително за „Златна палма” на Кан’14. В главната роля зрителите ще видят  Марион Котияр.

Сандра има един уикенд да спаси работата си. Шефът на малката фабрика, където работи, е предоставил на служителите избор: или някой ще бъде уволнен, или никой няма да получи бонус тази година. Сандра наскоро се е върнала от болнични и затова тя ще бъде уволнената.

Съботният киномаратон започва в 16.00 часа с филма „Чудесата” на талантливата режисьорка Аличе Рорвахер, носител на Голямата награда на журито и номинация за „Златна палма” от Кан 2014. Джелсомина живее с родителите си и трите си по-малки сестри в отдалечена ферма в Умбрия. Баща й държи семейството далеч от изкушенията на съвременния свят и вярва, че единственият безопасен начин на живот е завръщането към природата. Основният доход от леха зеленчуци и кошери с пчели поддържа възрастните и децата много близки. Увереността на идеалистичния и деспотичен баща е подкопана, когато разбира, че най-голямата му дъщеря може да поеме свой път в живота – не този, който той е избрал за себе си и семейството.

С начален час 18,00 е прожекцията на най-новия филм на Фатих Акин –„Раната”. Една вечер турската полиция прибира всички мъже с арменски произход, включително и младия ковач Назарет Мануджиян, който е разделен от семейството си. Години по-късно, оцелял след ужасите на геноцида, той научава, че двете му дъщери са живи. Назарет е обсебен от идеята да ги намери и така попада в пустинна Месопотамия, в Хавана и в безжизнената, самотна прерия на Северна Дакота. Издирвайки семейството си, той се среща с хора с най-различни характери – милосърдни и отзивчиви, но и истинско въплъщение на дявола.

Последният филм на 12 декември е „Диви истории” на аржентинския режисьор Дамиан Шифрон, носител на номинация за чуждоезичен „Оскар” 2014, както и на 9 награди на Аржентинската филмова академия и на множество отличия от десетки международни филмови форуми. Началният час на прожекцията е 20,30 часа Филмът е съставен от шест отделни сюжета. Истории за любовна измяна, завръщане на миналото, трагедия или дори насилие, което можем да открием във всеки ежедневен детайл. Желанието за успех, състезанието между хората и неравенството в света, в който живеем, стресират и депресират много хора, някои от които в един момент не издържат. Филмът е точно за тях...

Първата прожекция за 13 декември започва в 16,00 часа – филмът е „Водачът”, режисиран от любимеца на зрителите Томи Лий Джоунс. 31-годишната Мери Бий Къди живее сама в силно религиозно градче в Средния запад. Тя получава задача от своята църква да придружи на изток три жени, които са изгубили разсъдъка си. На път от Небраска към Айова, където тези жени най-накрая ще намерят подслон, Мери Бий спасява живота на престъпника Бригс. Той се съгласява да й помогне в мисията, като ги преведе през снежни бури и опасни срещи със заселници, индианци и тежкия живот в граничните територии.

Точно в 18,15 часа е прожекцията на  „Солта на земята” на Вим Вендерс и Жоао Рибейро Салгадо. Документалният портрет на фотографа Себастиао Салгадо, чието творчество разкрива неотслабваща вяра в човешката цивилизация, е представен чрез дългогодишната му кариера като фотожурналист. През последните 40 години Салгадо обикаля континентите, следвайки непрестанно променящото се човечество. Той става свидетел на някои от най-важните събития от близката ни история: международни конфликти, глад и изселване. Покъртителните му снимки на човешки трагедии са представени из целия свят. Животът и работата на Себастиао Салгадо са представени от сина му Жулиано, който го придружава при последните му пътувания, и от Вим Вендерс, който също е фотограф и любител на черно-белите снимки.

В 20,30 часа ще се прожектира  „Левиатан” на Андрей Звягинцев. До Баренцово море, в покрайнините на малък крайбрежен град, където китове понякога навлизат в залива, живее обикновено семейство: Николай, жена му Лиля и синът-тийнейджър Ромка. Семейството е под постоянния тормоз на корумпирания местен кмет, който иска да им отнеме земята, къщата и малкия автосервиз. За да спаси дома си, Николай се обажда на стария си приятел от казармата, който сега е преуспял адвокат в Москва. Двамата заедно решават да отвърнат на удара, като съберат компрометиращи факти за кмета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари