"Младост" с европейски "Оскар"

Паоло Сорентино грабна приза за най-добър филм
14 дек 2015 08:12, Петя Славова
0
"Младост" с европейски "Оскар"
Снимка: България филм вижън
Трагикомедията на италианеца Паоло Сорентино "Младост" получи наградата на Европейската филмова академия (EFA) за най-добър европейски филм на 2015 година. 28-ата церемония, на която бяха обявени носителите на "европейските Оскари", се състоя в Берлин, съобщиха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.
 
Филмът "Младост" бе големият победител на вечерта. Изпълнителят на главната роля Майкъл Кейн бе удостоен с отличието за най-добър актьор. Паоло Сорентино бе признат за най-добър режисьор. Той вече е носител на Европейската филмова награда. Преди две години лентата му "Великата красота" получи четири приза от Европейската филмова академия - най-добър европейски филм на 2013 година, най-добър режисьор (Паоло Сорентино), най-добър актьор (Тони Сервило) и най-добър монтаж (Кристиано Травальоли).
 
В "Младост" Сорентино продължава да изследва хората с творчески професии, преживяващи криза. Фред - в ролята феноменалният Майкъл Кейн, за когото Сорентино е написал този филм - е световноизвестен диригент и композитор, оттеглил се от активна дейност и отказващ всяка покана за връщане на сцената, дори ако тя е лично от кралицата на Великобритания.
 
Майк - невероятна роля на Харви Кайтел - е легендарен холивудски режисьор. С помощта на група хипстъри-сценаристи той се опитва да напише филма, който да увенчае кариерата му като финален акорд. Специалистите оценяват високо лентата на Сорентино заради универсалната тематика и ведрия поглед към старостта, лишен от съжаления, страхове и униние.
 
В Берлин Майкъл Кейн бе удостоен и с Наградата на Европейската филмова академия за цялостно творчество. Освен него това отличие получиха също британската легенда Шарлот Рамплинг и австрийският й колега Кристоф Валц.
 
Рамплинг бе удостоена също и с наградата за най-добра актриса на Европейската филмова академия за ролята си в драмата "45 години".
 
Сатирата на Рой Андерсън "Гълъб, кацнал на клон, размишлява върху съществуването", бе обявена за най-добра европейска комедия на 2015 година.
 
При документалните филми отличието бе присъдено на лентата "Ейми", разказващ за покойната британска певица Ейми Уайнхаус. Работата на гръцкия режисьор Йоргос Лантимос "Омарът", носител на наградата на журито на кинофестивала в Кан, получи приза за най-добър сценарий.
 
Победител в категорията европейско откритие на годината стана "Мустанг" на турския режисьор Денис Гамзе Ергювен. В категорията анимация за европейски филм на 2015 година бе обявен "Песента на морето".
 
Наградата на Европейската филмова академия, която е със седалище в Берлин, е учредена през 1988 г. Според първоначалния замисъл това е главното киноотличие на обединена Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари