Готови ли сте за "Междузвездни войни"?

Реверанс към миналото и поглед към бъдещите джедаи
Обновена: 18 дек 2015 11:42 | 18 дек 2015 11:37, Петя Славова
23

 Снимка: Форум Филм

 
 
Пясъчните планети, прашасалите космическите кораби, напомнящи на овехтяло трабантче и странното съжителство между големи и малки същества с чудовищни форми отново се нареждат на големия екран.
 
Една от най-очакваните филмови продукции "Междузвездни войни: Силата се пробужда" тръгва с добре познатите встъпителни надписи, гастролиращи сред Космоса.
 
Не е лесно да се снима продължението на такъв проект, който 30 години развъжда поколения от фенове. Но все пак Джей Джей Ейбрамс, в компанията на Дисни, се залавя със седмия епизод от сагата и след като в продукцията се влагат едни около 200 милиона долара, надеждите се пробуждат, че ще заличат не така добрите спомени от "Епизод 1" и, че това ще е филмът на 2015 г., а защо и да не бие световните рекорди в годините. 
 
Не е изключено първоначалната заявка да се сбъдне, защото продукцията напълно отговаря на очакванията. Сюжетът ни среща със стари познайници, както и със съвсем нови персонажи. Умилява ни пред роботчетата, миловдни като домашни любимци, а същевременно обременени с важни мисии.  
 
Доброто отново се бори със злото, а късметът е на страната на умния, а не на добре екипирания. Все пак най-голямата проповедническа идея на поредицата е "Силата е в нас". Тя е мото и на седмия епизод.
 
Ейбрамс от една страна прави носталгични препратки към миналото, но филмът му е вперил поглед и към бъдещето с новите джадаи, които тепърва ще осъзнават силата си и ще се учат да я използват.
 
Възможно е именно този филм да привлече и хора, които не са били фенове на сагата. Режисьорът съвсем точно концентрира пропорциите, които да всмучат вниманието – динамичен екшън, обогатен от кратък (за напечените моменти не може и повече) хумор. Също така изтупва от прахта визуалните ефекти, на които за разлика от музиката на Джон Уилямс, превърнала се в класика, им личат несъвършенствата, оставени във времето.
 
Освен към новите зрители Ейбрамс не пренебрегва и вече зарибените, като прави носталгичен реверанс и към тях показвайки им маската на Дарт Вейдър или срещайки принцеса Леа (Кари Фишър) и Хан Соло (Харисън Форд).
 
Соло пък ще има солова роля в перипетиите, като с Чубака по естествен начин ще съдействат новата "сила" в поредицата да се пробуди.
 
Ще я усетим чрез Джон Бойега като войник, опълчил се срещу своите, който за минимално време в компанията на вдъхновяващата самотница (Дейзи Ридли) свършва куп неща в непознати територии. Именно женският образ пък е този, който кръстосва емблематичните светещи мечове с новия главен злодей Кайло Рен (Адам Драйвър), скрил лицето си под маска, подобна на тази на Дарт Вейдър.
 
Уповаващ се на детските спомени у порасналите зрители и разчитащ, че те ще бъдат предадени на наследниците им, Джей Джей Ейбрамс акцентира върху човешките взаимоотношения между персонажите. Именно семейните връзки или желанието да се създадат такива движат сюжета напред.
 
Подчинени на тези добре познати прийоми, героите придобиват смелост, превръщат се в  експериментатори, загърбващи личното си спокойствие, за да попаднат в междугалактически доста сложни ситуации. Историята не е приключила и Ейбрамс просто уверява, че феновете ще се увеличават редом с новите епизоди. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
4
 
! Отговори
тишо преди 8 години
На излизане от залата си мислех "егати ташaка" Епизод 1 е безспорно най-слабата част от сагата, но и тази част може да претендира за това ! Някакав н3гър доде пипна меча и вече стана джедай, мацката и тя, а лошия - корав колкото опикан дакел :)"Силата се пробужда" - не я знам тази сила как е спала, ама се е пробудила наакана ...
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъкмо се връщам от прожекцията... Пълно разочерование!Никаква тръпка, нищо ново. Да не кажа, че си беше боза сравнено с предните серии. Бяла жена да се влюби в *** - мечтата на евреите.Иначе много реклама, много нещо, чак Омаба щял да го гледа... Епизод 7 щях да го гледам и без нито една реклама. Но за продължението на това не мисля, че бих отишъл да си губя времето...
15
5
 
9
 
! Отговори
Девил преди 8 години
Честно казано някакво безумие е това - не филма, а истерясването по него и всякакви форми на вманиачаване, граничещи с глупостта.
14
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До по-долу пишещите и техният спор. Да сравняваш Терминатор 2 с Междузвездни войни е все едно да сравняваш Изкуплението Шоушенк с Али Реза и Ферхунде...и там както се казваше сериала им в който участват.
13
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 15 Терминатор 2 не е лош филм викаш, междузвездни войни са по-добри от него???OMG!И викаш ,че в Термикнатор 2 няма борба между злото и доброто????Ти на колко годинки си? 90-ти набор или 94-ти??????????????????????
12
4
 
8
 
! Отговори
до 14 преди 8 години
Терминатор, не е лош филм? но да го сравняваш с Междузвезни Войни е просто смешно :) :) Единия филм е за борбата между злото и доброто..а другия е здрав екшън...и на мен Арни ми е любим...обаче нямат място за сравнение..освен това..там има само 2 части, които са ок..1 и2..докато тук са поне 3 :)
11
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма такава комерсиална глупост при която милиони са се прихласнали. Той и Хари Потър и Аватар са си помии и имат многомилионна печалба. Това значи ли, че са шедьоври?За мен велик фантасичен филм е Терминатор 2.
10
0
 
13
 
! Отговори
Ха преди 8 години
Хаха, а дано, ама надали! Снощи бях на премиерата и общо взето филма е по-скоро римейк на 4-та част отколкото филм продължение с нова история, не знам толкова ли не можаха да измислят нещо ново. А така наречените злодеи са направо смешни, само в началото има горе долу усещане и респект,че тоя е бад асс и коли и беси който види, после се превръща в тиинейджър, който има проблеми с агресията и личността. А дуелът с лайтсейбъри е лишен от всякаква логика. Като цяло е разочарование за мен, 5 от 10.
9
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не съм фен на филма, няма и да го гледам, защото го намирам за блудкав, но половината коментари под мен са по-дебилни (и платени, най-вероятно), от самия филм.
8
9
 
9
 
! Отговори
АЗ преди 8 години
НЯМА ДА ГО ГЛЕДАМ САМО ЗАРАДИ ТОВА ЧЕ ИМА АФРИКАНСКИ МАКАК...ПОЛИТИЧЕСКА ЕВРЕЙСКА ПРОПАГАНДА...ДА СИ ГО ЗАВРЪТ ОТЗАД...
7
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Политкоректна помия :(
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
всъщност има и жена джедай
5
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само глупа.к, злоба.р и неудачник могат да се изкажат негативно за филма.
4
12
 
10
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
Режисьора като е евреин ционист и джедая ***!!Пълна пародия!!!
3
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не, не сме готови!
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще ги видим.
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нямам търпение!