На екзотичния остров Хормуз ни отвежда Sofia Menar

"Шареният остров" ще открие осмото издание на феста
30 дек 2015 09:37, Петя Славова
2
На екзотичния остров Хормуз ни отвежда Sofia Menar
Снимка: Позор ООД

Иранският филм „Шареният остров” ще открие осмото издание на фестивала за кино от Близкия изток и Северна Африка Sofia Menar.

Филмът е заснет на колоритния остров Хормуз, който се е превърнал в мечта за всеки турист със своите разноцветни постройки, древни португалски крепости и тайнствени традиции, които будят любопитство у малцината запознати с тази райска красота.

Сред останалите заглавия в програмата е най-награждаваният египетски филм за последните 5 години „Момичето от фабриката” с 4 награди от фестивала в Кайро и награда за най-добра актриса, и награда на ФИПРЕССИ от фестивала в Дубай.
 
Филмът беше египетското предложение за чуждоезичен „Оскар” и е единственият египетски филм получил разпространение в Европа за изминалата година. Историята представя опитите на няколко жени да се противопоставят на предразсъдъците в обществото.
 
За първи път в програмата наSofia Menar е включен филм от Бангладеш. „Нейният неизвестен адрес” проследява историята на Шутопа, която цял живот се лута измежду родния си дом, дома на съпруга си и дома на сина си, докато накрая решава да се отправи с влак към неизвестна дестинация в търсене на своя собствен дом.
 
Още една държава разширява географските граници на фестивала, дебют в програмата ще направи филм от Бахрейн. „Дървото на сънищата” идва при нас с наградата на журито от фестивала в Кайро и със спиращи дъха гледки с едно от чудесата на света, свещеното дърво мескит, което оцелява повече от четири века в средата на безводната пустош около Джебел Дукхан и е напълно необяснимо откъде черпи водни запаси за съществуването си.
 
Sofia Menar ще продължи до 31-ви януари в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро Синема, Чешки център, Институт Сервантес и къща музей Панчо Владигеров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: Sofia MENARШареният остров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари