Терористи се прицелват в... "Да живее Франция"

Филмът – тази вечер по телевизия Bulgaria ON AIR
4 яну 2016 17:07, Петя Славова
6
Терористи се прицелват в... "Да живее Франция"
Снимка: IMDB

Терористичните атаки във Франция през изминалата година може и да променят светогледа върху комедията "Да живее Франция". Все пак режисьорът Микаел Юн осмива порядките именно в районите, които са наситени с военни действия днес, а Европа не може да се справи с емигрантите, бягащи от тези страни.

Сюжетът ни среща с Мазуфар и Феруз – наивни овчари, решени да се превърнат в камикадзета, защото никой не се интересува от тяхната държава Табулистан.

Двамата минават през редица учения, където с изненада установяват, че в Европа е отнето правото на мъжете да бият жените си. Макар и да им е трудно да избягат от традициите, двамата заминават за Париж, където целта им е да атакуват Айфеловата кула.

Режисьорът подрежда по пътя им доста предизвикателства, като героите няма да устоят на изкушението да не цапардосат с юмрук някоя жена, дори да е с добри намерения да ги нагости. В същото време ще се сприятелят с дръзката журналистка Мариан, която ще им покаже и хубавите страни на свободна Европа.

Микаел Юн не щади иронията си и към Западния свят. Олицетворявайки ксенофобията, безкомпромисното отношение на държавните институции, режисьорът използва често груб и вулгарен хумор, за да изобличи расизма и робуването на определени стереотипи.

Безпорно "Да живее Франция" ще предизвика усмивка, въпреки болезнената тема именно за Париж след терористичните атаки. Все пак Франция е страната, която знае най-добре как да се надсмива над терора и страха.

Гледайте "Да живее Франция" на 4 януари от 20.30 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
добро попадение, хубави филми има тук
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледайте го, заслужава си да се усмихнете.