Кой и кога ще стигне Боливуд...

Очакванията са приходите през 2016 г. да са $3 милиарда
6 яну 2016 17:14, Петя Славова
4
Кой и кога ще стигне Боливуд...
Снимка: архив, Reuters
През 2016 година приходите от индийската мека на киното Боливуд могат да достигнат 3 милиарда долара, съобщи за ТАСС генералният секретар на Асоциацията на търговско-промишлените палати на Индия Д.С.Рават.
 
"Извършените от нас изследвания показват, че приходите на Боливуд, които през 2015 година възлезнаха на около 155 млрд. рупии (2,4 млрд. долара), през тази година могат да нараснат до 200 млрд. рупии (около 3 млрд. долара)" - каза Рават.
 
"Бурният растеж на киноиндустрията в Индия се извършва благодарение на агресивната маркетингова политика и стремителното нарастване на броя на мултиплексите"- заяви Рават, цитиран от БТА. Най-големите постъпления на Боливуд през 2015 година са от продажбата на билети - 115 млрд. рупии (1,72 млрд. долара).
 
Според аналитиците, при запазване на сегашните тенденции до 2017 г. те ще надхвърлят 142 млрд. рупии (2,13 млрд. долара) и ще представляват повече от 74% от всички приходи на отрасъла.
 
Изследването е показало още повишено търсене на "киното по телевизора". "Растящото пред погледа ни разпространение на смартфоните по цялата страна ще стимулира 15-процентен ежегоден ръст на продажбата на правата за излъчване на продукцията на Боливуд по кабелните и спътникови мрежи - отбеляза Рават. - Тази тенденция, заедно с нарастването на пиратството, ще запази годишните темпове на намаляване на приходите от продажба на видеокасети на ниво 10%".
 
По думите на Рават, "киноиндустрията на Индия е увеличила приходите си от продажбата на чуждите пазари благодарение на подобреното качество на филмите". Според предварителните оценки, през 2016 година приходите от продажбата на билети за индийски филми в чужбина ще нарасне от 11 на 13 млрд. рупии (от 170 млн. на 200 млн. долара).

Аналитиците отбелязват също растящата активност на регионалните кинопроизводители на вътрешния пазар на Индия. Особено силно се развива напоследък южноиндийският Коливуд - център за производство на филми на тамилски език в Ченай, столица на щата Тамилнаду, както и Толивуд, където се правят ленти на езика телугу, в Хайдарабад, административен център на щата Андхра Прадеш. В близко бъдеще те могат да изместят от лидерското място Боливуд, чиито приходи от продажбата на билети са най-големи и съставляват 43%" - прогнозират експертите 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: БоливудИндияприходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боливуд винаги е бил недостижим, все пак там пазарът е безброен и "Акулите" отдавна знаят това
1
0
 
0
 
! Отговори
DRAGO преди 8 години
Хахахаха тия цифри на Запад могат само да си мечтаят.... "Акулите" сигурно са получили инфаркт при тази новина, че не могат да се докопат до тези парички... :-)