Отбелязваме Денят на българското кино

Прожекции с вход свободен в "Одеон" и "Люмиер"
13 яну 2016 10:30, Петя Славова
2
Отбелязваме Денят на българското кино
Снимка: Люмиер
С безплатни прожекции в кино "Одеон" и премиера в кино "Люмиер" ще бъде отбелязан Денят на българското кино - 13 януари. Празникът е под наслов "София в киното и киното в София".
 
Организатор е Националният филмов център /НФЦ/ в сътрудничество със Столичната община, Българската национална филмотека, НДК и Съюза на българските филмови дейци.
 
Зала 1 на НДК и "Люмиер" стават премиерен екран на българското кино - според меморандума за сътрудничество между НДК и НФЦ, който ще бъде подписан днес.
 
Безплатните празнични прожекции на български филми във филмотечното кино "Одеон" започват с комедията "Специалист по всичко" /1962/ на Петър Б. Василев с Апостол Карамитев, Георги Калоянчев, Гинка Станчева, Катя Чукова, Андрей Чапразов, Ирина Тасева, Стоянка Мутафова.
 
На София са посветени седемте документални филма в празничната програма. За миналото и настоящето на града, за неговите красоти и за културно-битовото строителство разказва "Нашата столица" /1958/ на Борис Милев и Александър Рупчин.
 
"По улица "Раковски" /1970/ на Константина Гуляшка по сценарий на Георги Мишев и Георги Друмев води зрителите до пет театъра, къщите-музеи на Иван Вазов, Пейо Яворов и други паметни за българската история сгради, до паметни плочи и балерефи на именити предшественици.
 
Образци на архитектурното наследство след Освобождението - кули, еркери, архитектурни скулптури, останали от онази епоха сгради, ансамбли и улици, които приобщават София към близките европейски столици, показва "София в ракурс" /1978/ на Димитър Китанов.
 
Прожекциите за Деня на българското кино в "Одеон" ще завършат с премиера на новите четири филма от поредицата "5 минути София" на Михаил Ланджев и Камен Воденичаров.
 
От 20.30 ч. в кино "Люмиер" е премиерата на филма "София - 100 години столица на българското кино" на Явор Веселинов. Продукцията е игрална хроника, разходка из емблематични български филми, документирали различните образи на града през времето.
 
На 13 януари 1915 г. е премиерата на първия български игрален филм "Българан е галант" с режисьор Васил Гендов, който играе и главната роля. На 27 декември 2005 г. Министерският съвет обяви датата 13 януари за професионален празник на работещите в киното и официален Ден на българското кино, по инициатива на НФЦ. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 1Специалист по всичко е доста добър филм за времето си.Сравни го с някоя френска или италианска комедия от 60-те и ще останеш изненадан, че си е съвсем на място.Филмите-*** започнаха да се правят в края на 70-те, с разни безсмислени, мега епоси за 1300 години.
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
FILMI-BOKLUZI.PROIVODSTVO NA LAPACITE.