Анимация, вдъхновена от Георги Господинов на Берлинале

На феста ще е световната премиера на "Сляпата Вайша"
14 яну 2016 12:00, Петя Славова
0
Анимация, вдъхновена от Георги Господинов  на Берлинале
Георги Господинов. Снимка: архив, Булфото
"Сляпата Вайша" - най-новият филм на известния български аниматор Теодор Ушев, ще има световна премиера на един от най-престижните кинофестивали - Берлинале, през февруари.
 
Филмът е в състезателната програма за късометражни филми Generation. "Сляпата Вайша" е по едноименния разказ на Георги Господинов от сборника "И други истории". Шестминутната анимация разказва за Вайша - момиче, обречено цял живот да остане незрящо за настоящето, раздвоена между миналото, в което гледа с едното си око, и бъдещето, видимо за нея с другото.
 
Зад проекта стои френската телевизия АРТЕ, която се свързва в края на 2014 г. с Ушев с предложение да продуцира филма. Най-популярната европейска медиа за изкуство и култура ще излъчи ексклузивно анимацията през пролетта.
Продуцент заедно с АРТЕ е и Националният филмов борд на Канада /NFB/, с който Теодор Ушев работи от години.
 
 "Сляпата Вайша" ще бъде един от първите филми в света с добавена реалност, съобщи още миналата година Ушев. Сега се завършва и версия на анимацията, в която се използва новаторската технология окулус рифт /Oculus Rift/, набираща все по-голяма популярност. Тя позволява проектирането на образите да се осъществява не само върху екрана, а и навсякъде около зрителя с помощта на стереоскопични очила окулус рифт, което прави възможно той да вижда и допълнителна, компютърно симулирана реалност или среда около себе си.
 
Шейсет и шестото издание на Берлинале ще се състои от 11 до 21 февруари, а председател на журито е трикратната носителка на "Оскар" Мерил Стрийп.
 
Теодор Ушев е роден през 1968 г. в Кюстендил. От 1999 г. живее в Монреал, Канада. Работи за NFB. Носител е на над 120 престижни международни награди през последните 10 години за филмите си "Tower Bawer", "Drux Flux", "Човекът, който чакаше" - по текст на Кафка, музикалния "Демони".
 
През 2010 г. анимацията му "Дневниците на Липсет" бе канадското предложение за "Оскар". След три номинации за Канадските филмови награди, през 2011 г. печели златната статуетка "Джини". "Глория Виктория" беше номиниран в челната десетка на "Оскар - 2014" . Последният му музикален филм Sonambulo /2015/ е показан на над 90 фестивала.
 
Теодор Ушев преподава и води майсторски класове в над 20 университети и фестивали по света. През май 2014 г. в Канада излиза книгата "Тъмното огледало", посветена на аниматора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари