Цветнокожите в Холивуд бойкотират "Оскар"-ите

И Спайк Лий отказа да присъства на церемонията
19 яну 2016 10:14, Петя Славова
87
Цветнокожите в Холивуд бойкотират "Оскар"-ите
Снимка: архив, Reuters

За втора поредна година цветнокожите творци на Холивуд критикуват "Оскар"-ите, защото не се чувстват достатъчно почетени в номинациите.

Режисьорът Спайк Лий е поредната знаменитост, изтъкнала липсата на разнооброазие сред номинираните за наградите, съобщиха Асошиейтед прес и Контактмюзик.

Той оповести, че поради тази причина няма да присъства на церемонията за отличията. В свое писмо, качено в Instagram, Лий благодари на Академията за кинематографично изкуство и наука, след като през ноември м.г. стана ясно, че е удостоен с почетна награда "Оскар". Той и съпругата му Тоня Луис Лий обаче няма да присъстват на тазгодишната церемония, пише БТА.

"Не можем да я подкрепим, но това не означава неуважение към моите приятели, водещия Крис Рокс и продуцента Реджи Хъдлин, Академията за кинематографично изкуство и наука и нейния президент Черил Бун Айзъкс", е написал Лий.

"Как обаче е възможно за втора поредна година всичките 20 номинирани в актьорските категории да са бели?. Четиридесет бели за две години.

Мартин Лутър Кинг е казал: "Ще дойде време, когато някой ще трябва да вземе позиция, която не е нито сигурна, нито популярна. Той обаче ще трябва да я вземе, защото съзнанието му казва, че е прав".

От толкова много години телефонът в офиса ми започва да звъни, когато номинациите за наградите "Оскар" са оповестени. Медиите искат мнението ми за липсата на афро-американци сред номинираните. Тази година нещата не са по-различни."

Джейда Пинкет Смит също обяви, че ще бойкотира церемонията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
24
 
! Отговори
академик преди 8 години
А като дадоха Оскара на Лупита преди година, при положение, че най-малко заслужаваше не реваха....Адмирации за коментара за спортистите!!! Защо "белите" да не бойкотират Олимпийските игри - там повечето са черни - как може такава дискриминация!
24
2
 
17
 
! Отговори
:) преди 8 години
"Цветнокожите" са индианците. Спайк Лий не е индианец.
23
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ами като не ги кефи да не ходят бе - да си правят там техни си награди за бозите им дето все се въртят около "живота" в гетата и да си ги гледат
22
0
 
37
 
! Отговори
Некъф луд преди 8 години
...и дай да избираме некадърни *** защото нямало разнообразие. От афрото има няма 2-3 кадърни всичко друго посредственно.
21
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не виждам какво се тръшка тоя. Чернокожите бягат, скачат, пеят, ама като вземат да играят, все на палячовщина бие. Независимо дали С.Л. Джаксън или У. Снайпс.
20
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Забелязвате ли, че всички тези претенции са единствено плод на разгромения нацизъм. Преди него у всички народи и навсякъде си е имало постоянна, равномерна, балансирана форма на естествено вроден расизъм като форма на съпротива към инвазия на чужди гени. Напълно нормално нещо във всеки един животински вид в природата! Нормално и здравословно като храненето, дишането и размножаването. Но после идва еврeина Хитлер с истеричния си расизъм и хоп - резултата е расизмът е забранен!
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
11, напипал си абсолютната същина на проблема. Самото разковниче.
18
1
 
27
 
! Отговори
мазепа преди 8 години
Ами да си тури еврейска шапка и ще го почетат.
17
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак за квоти за цвят реват. Я бегом в Майка Африка!
16
1
 
40
 
! Отговори
Хихи преди 8 години
До Анонимен 8Хахах, това е като българските турци.. като им изнася са българи, а като не им изнася са турци.
15
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо един актьор трябва да бъде номиниран на база раса, религия, пол, цвят на кожата и т.н, а не на актьорската му игра?
14
0
 
86
 
! Отговори
ми... преди 8 години
в белите квартали има черни....в черните квартали някой да е видял 1 бял???в белите клипове има черни....в негърските клипове няма бели....в белите филми има черни....във филми с черни няма 1 бял.....вадете си изводи кои са по-големи расисти!!!!
13
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ми дайте да ви дадем всичко на вас , черните. чудя се преди 200 години как ние, белите не сме били ваши роби. толкова сте кадърни във всичко.
12
1
 
54
 
! Отговори
тТт преди 8 години
По-големи рас.исти от чер.но.кожите НЯМА! Най-елементарният пример: в музикален клип на чер.ен рапър да сте виждали бели танцьор(к)и?
11
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми да турят една категория "Черни филми"
10
0
 
55
 
! Отговори
бай дядо преди 8 години
Расизмът се завръща в САЩ, само че с обратен знак.
9
0
 
41
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Аре ся - ако почнат така и индианците, китайците, ескимосите, арабите, геювете то ше стане мазало. Друг въпрос - няма черни и на нобеловите награди (като махнем наградата за мир).Слочаенос?
8
0
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е ли възможно черните просто да НЕ СТАВАТ! Белите не могат да се съревновават с кенйските бегачи! Защо черните изхождат от презумцията, че те могат да бъдат равноправни в уменията си на кино екрана!
7
0
 
42
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
И сега какво искат, няма значение да ли са добри или не да се да се номинират 50% на 50% айде стига като нема добри няма номинации.
6
0
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Винаги когато не могат нещо го избиват на расизъм.Мартин Лутър Кинг е казал,че всички трябва да седнат в една къща и на една маса и богатият брат да даде паричките и кадилакът си на бедният брат.Защо тоя не отиде в Африка и не сподели богатството си с бедните си братя?хе-хе-хе