Цветнокожите в Холивуд бойкотират "Оскар"-ите

И Спайк Лий отказа да присъства на церемонията
19 яну 2016 10:14, Петя Славова
87
Цветнокожите в Холивуд бойкотират "Оскар"-ите
Снимка: архив, Reuters

За втора поредна година цветнокожите творци на Холивуд критикуват "Оскар"-ите, защото не се чувстват достатъчно почетени в номинациите.

Режисьорът Спайк Лий е поредната знаменитост, изтъкнала липсата на разнооброазие сред номинираните за наградите, съобщиха Асошиейтед прес и Контактмюзик.

Той оповести, че поради тази причина няма да присъства на церемонията за отличията. В свое писмо, качено в Instagram, Лий благодари на Академията за кинематографично изкуство и наука, след като през ноември м.г. стана ясно, че е удостоен с почетна награда "Оскар". Той и съпругата му Тоня Луис Лий обаче няма да присъстват на тазгодишната церемония, пише БТА.

"Не можем да я подкрепим, но това не означава неуважение към моите приятели, водещия Крис Рокс и продуцента Реджи Хъдлин, Академията за кинематографично изкуство и наука и нейния президент Черил Бун Айзъкс", е написал Лий.

"Как обаче е възможно за втора поредна година всичките 20 номинирани в актьорските категории да са бели?. Четиридесет бели за две години.

Мартин Лутър Кинг е казал: "Ще дойде време, когато някой ще трябва да вземе позиция, която не е нито сигурна, нито популярна. Той обаче ще трябва да я вземе, защото съзнанието му казва, че е прав".

От толкова много години телефонът в офиса ми започва да звъни, когато номинациите за наградите "Оскар" са оповестени. Медиите искат мнението ми за липсата на афро-американци сред номинираните. Тази година нещата не са по-различни."

Джейда Пинкет Смит също обяви, че ще бойкотира церемонията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И при оскарите ли трябва да има квота за цветнокожи
4
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НОМИНИРАЙТЕ ГЕЯ ОБОМБО
3
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както казват у нас , дреме ми на пуловера . Сега ще видите на церемонията само бели и интелигентни физиономии. Негрит.е се мислят за нещо , но не са .
2
0
 
31
 
! Отговори
ПреЦедента преди 8 години
"Спайк Лий е поредната знаменитост" ?
1
0
 
59
 
! Отговори
МИМА преди 8 години
Тия са нагли баси...ми като няма хубав филм с тях няма и Оскар. Това не е задължителна номинация за цветнокожи.