Упи Голдбърг: Не бойкотирайте "Оскар"-ите!

Това не решава расовия и етнически проблем, каза тя
20 яну 2016 14:14, Петя Славова
24
Упи Голдбърг: Не бойкотирайте "Оскар"-ите!
Снимка: архив, Reuters
Актрисата, носителка на "Оскар" и член на Академията за кинематографично изкуство и наука Упи Голдбърг призова недоволните от липсата на расово и етническо разнообразие в тазгодишната надпревара да не бойкотират събитието, тъй като според нея това е неуважение към водещия Крис Рок и не е начин за справяне с много по-сериозния проблем за филмовата индустрия, съобщи Контактмюзик.
 
След оповестяването на номинациите за най-престижните киноотличия на 14 януари се надигна вълна от недоволство заради повторението на миналогодишната ситуация с "изцяло белите "Оскар"-и". Всички 20 актьори и актриси, номинирани за тазгодишните отличия за главни и поддържащи роли, са бели. "Бялата надпревара" обаче не касае само актьорските категории, пише БТА.
Още по темата
Нито един чернокож актьор, режисьор или продуцент не е номиниран за "Оскар" тази година във водещите категории, въпреки наличието на възхвалявани от критиката продукции с афроамериканско участие. С изключение на мексиканеца Алехандро Гонсалес Иняриту, режисьора на получилия най-много номинации филм "Завръщането", в надпреварата за "Оскар" в топ категориите липсва и етническо разнообразие.
 
В началото на седмицата режисьорът Спайк Лий и актрисата Джейда Пинкет Смит обявиха, че ще бойкотират тазгодишната церемония за наградите "Оскар". Към тях се присъедини и режисьорът Майкъл Мур, който се зарече, че в знак на протест също ще пропусне шоуто. Преподобният Ал Шарптън, виден активист за защита на граждански права, заяви, че ще поведе кампания, окуражаваща хората да не гледат наградната церемония на 28 февруари.
 
В интервю за "Варайъти" актьорът, режисьор, продуцент и носител на "Оскар" Джордж Клуни сподели, че след първоначален напредък, Академията за кинематографично изкуство и наука е поела "в погрешната посока". "Преди около 10 години академията вършеше по-добре работата си и имаше повече номинирани от афроамерикански произход. Сега се създава усещането, че членовете й вървят в погрешна посока", казва Клуни.
 
След миналогодишния скандал Шерил Бун Айзъкс, президентката от афроамерикански произход на Академията за кинематографично изкуство, обеща да работи за увеличаване на етническото разнообразие сред членовете и персонала на организацията. Какъвто и напредък да е постигнат, той не намери отражение в тазгодишните номинации за "Оскар", смятат недоволните. Айзъкс на свой ред не пропусна да отбележи, че академията няма контрол върху Холивуд и че не от нея зависи кой ще участва във филмовите продукции.
 
Споделяйки позицията си по скандалната тема, актрисата от афроамерикански произход, носителка на "Оскар" и членка на Академията за кинематографично изкуство и наука Упи Голдбърг казва, че проблемът не опира само до имащите право на глас, а е по-сериозен и касае цялата филмова индустрия. Голдбърг смята също, че намерението за бойкот на "Оскар"-ите е проява на неуважения към водещия Крис Рок, който също е афроамериканец.
 
"Защо повдигаме въпроса само веднъж годишно, а през останалото време никой не казва нищо? Тази година водещ на шоуто ще бъде Крис Рок. Намерението за бойкот на церемонията е неуважение към него и е също толкова лошо, колкото според мнозина е липсата на расово и етническо разнообразие в надпреварата за "Оскар", казва Упи Голдбърг.
 
"Проблемът не е, че номинираните са основно бели. Когато гледате филм, не си казвате: "О, много е бял или няма да номинирам този черен филм. Проблемът е много по-сериозен и се корени в липсата на достатъчно финанси за продукции с участието на афроамериканци и латиноамериканци", допълва актрисата, и продължава: "Бойкотът на шоуто няма да разреши проблема, само ще бъде шамар в лицето за Крис Рок. Смятам, че това е неправилно. Аз няма да бойкотирам, но ще продължа да изразявам мнението си и недоволството си, че постоянно гледам филми, в които е представена само определена част от населението", допълва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
2
 
! Отговори
циника преди 8 години
иначе номинираните филми тази година са пълен потрес. Предишни години поне имаше по някоя бяла лястовица като Фокскетчър например. А сега, мързеливи и глуповати филми каот Марсианецът. И защо апатичната игра на Мат Деймън има номинация за оскар, а тази на Самюъл Джаксън няма. Да не говорим, че Уди Алън на 80 години, едва ли не на батерии и по инерция прави по-значителни фирми от всички номинирани недоносчета за оскар, включително и Irrational Man.Ама Киноакадемията бяга от Уди като попарена:)
15
3
 
0
 
! Отговори
циника преди 8 години
ако темата беше само за оскарите, сега същите по-долу пишещите щяхте да говорите колко слаби са номинираните филми и колко калпаво е съвременното амер. кино. Но понеже темата е за черните, затова почвате с напудрените фрази, че наградите били за актьорски качества и пр., на които сами не вярвате.Инаме хората най-добре знаят, там в кухнята дали има дискриминация или не - точно вие няма да оправите света, говорейки смешновато от името на "бялата раса", хахха
14
1
 
11
 
! Отговори
wbic преди 8 години
Прави впечатление, че и азиатци няма сред номинираните! Азиатци, що не бойкотирате бре? Балами такива!
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Конкретно Джейда Пинкет я харесвах като актриса, а мъжът и Уил Смит още повече. След глупавото и изказване определено и аз ще я бойкотирам.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо не бойкотират индииците или китайците или ескимосите и те нямат представител
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искам повече бели баскетболисти , искам бели рапър или ръгби играчи , но ако го напиша ще кажат че съм расист
10
1
 
26
 
! Отговори
-10 преди 8 години
Не знаех, че има квоти за номинациите за оксарите по етнически признах. Мислех, че се номинират качествени и стойностни филми и актьори.
9
1
 
31
 
! Отговори
някой преди 8 години
Защо черните не бойкотират тазгодишния Уимбълдън, защото нямат представители даже и на 1/8-финалите? А, да, забравих, в тениса за да продължиш трябва да победиш, с шум не става.
8
1
 
13
 
! Отговори
Гьобелс преди 8 години
Искам да знам колко от истинските черни яктьори бойкотират оскарите. Май никой от тях.Не разните му *** дето си мислят като са черни и всички са им длъжни.
7
2
 
12
 
! Отговори
Америка е НУЛА преди 8 години
Черен гей с интимен приятел беден евреин, който се връща от войната в Ирак и се бори със смъртоносна болест = Оскар. Американците биха комунистите по пропаганда и олигофрения.
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама те черните много нагли станали, сега и оскари искат. Бързо забравиха, че до оня ден бяха роби и за друго не ставаха и белите им подариха права и свободи, с идеята да си живеят тихо и мирно, но не те изнагляха яко. Досущ като нашите сиганета, дето се гордеем че ги спасихме от чичо Ади
5
1
 
6
 
! Отговори
стар варс 8 преди 8 години
ааа, и ние ще чакаме "Оскар"
4
3
 
12
 
! Отговори
:):):) преди 8 години
В така наречената "демокрация" от американски тип най-шумния, а не най-умния определя правилата на играта. В БГ-то май сме ги настигнали, щом Тиквата ни е премиер, а Роско ни е президент.
3
1
 
42
 
! Отговори
Либерастията откачи преди 8 години
Значи кадърен или некадърен, ако си черен, трябва да вземеш Оскар, защото квотата от 30% за черни не е запълнена :) Очаквайте скоро в Щатите да забранят ските и шаха, защото няма черни победители от векове :)
2
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Квоти сложете, квоти! Задължително да има по един награден от всички цветове - бял, жълт, черен, червен, албинос и в зависимост от религията, да не забравите тия от Харе Кришна например и в зависимост от половата ориентация - тук е много голям изборът. Актьорските качества няма какво да се гледат, важно е да има расово и етническо разнообразие.
1
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами *** що не си направят техен Оскар и да се награждават до припадък?