Джордж Клуни защити цветнокожите в Холивуд

Афроамериканците имат право на награди, заяви актьорът
21 яну 2016 07:22, Петя Славова
16
Джордж Клуни защити цветнокожите в Холивуд
Снимка: архив, Reuters
Холивудската знаменитост Джордж Клуни заяви в интервю за сп. "Варайъти", че Американската академия за кинематографично изкуство и наука, която присъжда престижните награди "Оскар", е отстъпила от позициите си през последните няколко години, що се отнася до представянето на малцинствата сред номинираните за отличията, предаде Франс прес.
 
Липсата на чернокожи актриси и актьори за втора поредна година сред 20-те номинирани за "Оскар"-ите предизвиква полемика в САЩ.
 
Режисьорът Спайк Лий и актрисата Джейда Пинкет Смит, съпругата на Уил Смит, увериха, че ще бойкотират церемонията на 28 февруари. Президентът на академията, г-жа Черил Бун Айзъкс каза, че е с разбито сърце и е огорчена заради бавните промени.
Още по темата
 
Клуни, който е сред политически ангажираните холивудски творци, се намеси в дебатите, заявайки пред "Варайъти", че към 2004 г. е имало чернокожи сред номинираните за "Оскар"-и актьори, като Дон Чийдъл и Морган Фрийман.
 
След това обаче се създало впечатлението, че нещата са тръгнали в лоша посока. Според Клуни проблемът не е свързан единствено с вота на около 6000 членове на Американската академия за кинематографично изкуство и наука, които са предимно бели и възрастни, а и с малкия брой филми, в които има роли за представители на малцинствата.
 
"Какви са опциите за представителите на малцинствата в киното?", се пита той. Клуни посочи 4 филма, които са можели да донесат на чернокожи актьори номинации за "Оскар"-и - "Крийд: Сърце на шампион", "Сътресение", "Безродни зверове" с Идрис Елба и "Бандата от Комптън".
 
"Смятам, че афроамериканците имат основание да казват, че Холивуд не ги представя достатъчно добре", отбеляза актьорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
10
 
! Отговори
Мартин преди 8 години
"Афроамериканцимате право на награди" - заявил Джордж Клуни.Това е изречение, което само един расист може да изрече. Или ако не расист, то поне някой, който въобще не знае как да не бъде расист - но със сигурност е популист.Защото да не си расист означава да не ти пука за цвета на кожата при оценка на поведението и резултатите.
10
1
 
12
 
! Отговори
Hitar Petar преди 8 години
Докато делят актьорите на "афроамериканци" и "американци" няма защо да се правят на великодушни...
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е как иначе? Нали самия той е женен за арабела някаква.
8
1
 
21
 
! Отговори
хм.. преди 8 години
чернокожите в САЩ смятат че света трябва да се върти около техния проблем с чувството им за малоценност и комплекси
7
1
 
23
 
! Отговори
хахахха преди 8 години
само по себе си изказването, че няма нито един номиниран чернокож за Оскари и цялата сръдня околко това си е расистко! Защото чернокожите виждат номинираните не като достойни и недостойни, кадърни и некадърни, ами като БЕЛИ! А това по дефиниция е расизъм! Расизмът не е само от бели към черни, има го и обратното, а всчики го приемат за нормално...
6
1
 
18
 
! Отговори
Tina преди 8 години
Аз пък протестирам, че няма нито един индиански актьор номиниран за "Оскар"!Като протест смятам да изгледам "Апокалипто" 15 пъти.Настоявам Леонардо Ди Каприо, в знак на протест, да се ожени за индианка!По-добре ще му е отколкото с някое вечно мрънкащо негро или с кльощаво бяло.
5
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами белите хора тогава да бойкотираме Олимпийските игри, защото в бягането са само ***, а?
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** са единствено прислуга, спортисти и музиканти. За актьорско майсторство, може би, но за много специфични роли. Присъединявам се към симпатягата от по-долу: Само Тръмр!!!
3
2
 
13
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
до 3Не е глупав той, не е!Знае на коя струна да играе и как да бъде на първите страници. В света на либераста това е най-важното... Да си известен с това, че си известен! А след това парата сама идва при теб.
2
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е ли расизъм някой да вземе награда щото е черен?Или го обърнаха на конкурс за цвят на кожата?Колко по-черно толкова повече Оскари.Ромска работа.То и тоя си е от боята така че и за него ще има.
1
2
 
31
 
! Отговори
Питанка преди 8 години
Награди не се ли даваха за постижения, а не за цвят на кожата ? В НБА също има дискриминация, там белите са много малко Искаме повече бели в НБА. Бойкот на НБА !!"