Кино из градовете

Киноклубът в България с нов сезон
Обновена: 22 яну 2016 15:33 | 22 яну 2016 14:47, Петя Славова
0
Кино из градовете
Кадър от „Чудесата” реж. Алис Рорвахер. Снимка: Българско кинообщество
Филми, които се прожектират в няколко града на България са част от първата киномрежа у нас. Киноклубовете ще продължат да работят и през новата година, като филмите са внимателно селектирани за малките и големи зрители.
 
Всяка прожекция е придружена с дискусия, в която зрителите имат възможност да споделят мислите си относно филма, който са гледали.
 
Мрежата от киноклубове в страната се нарича Българско кино общество и обединява шест града – София, Пловдив, Русе, Варна, Стара Загора и Пазарджик.
 
Идеята на киноклуба е да събира хора, обичащи киното, като създаде възможност за дискусия върху филмите и образователни инициативи за най-малките зрители. 
 
Партньор на българската мрежа от киноклубове е Норвежката федерация на филмовите общества – организация с над 50-годишна история и богат филмов архив, в която участват 87 киноклуба с общо над 12 000 членове.
 
През януари част от програмата ще бъдат филмите „Ловът” реж. Томас Винтерберг, „Хавър” реж. Аки Каурисмаки, „Чудесата” реж. Алис Рорвахер, както и българският „Урок” на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов.
 
Най-малките зрители пък ще могат да видят специална селекция от анимационни филми от 11-тото издание на Международния студентски фестивал „Ранно пиле”.
 
През идните месеци предстоят и различни творчески работилници за децата, които ще ги въведат в света на киното и ще ги запознаят с изразните му средства. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: Киноклуб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари