Принцесите на "Дисни" говорят по-малко от мъжете

Въпросът провокира нова полемика за половото равенство
26 яну 2016 14:52, Петя Славова
22
Принцесите на "Дисни" говорят по-малко от мъжете
Кадър от "Замръзналото кралство". Снимка: Форум Филм

Нова полемика може да възникне, след като стана ясно, че принцесите на "Дисни" имат по-малко реплики от мъжките персонажи във филмите на компанията, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от лингвистично проучване. 

Лингвистките Кармен Фаут и Карън Айзенхауер са анализирали диалога във филмите на "Дисни" от 1989 г. и са установили, че героите от мъжки пол имат три пъти повече реплики от женските персонажи.
 
Тенденцията започва с анимацията "Малката русалка" (1989), в която мъжете говорят през 68 процента от времето. В класики на "Дисни" като "Красавицата и Звяра", "Покахонтас" и "Мулан" изобилието от мъжки реплики е още по-голямо. В "Красавицата и Звяра" мъжките персонажи говорят през 71 процента от времето, а в "Покахонтас" и "Мулан" - съответно през 76 и 77 процента от него.
 
След над 10-годишна пауза след излизането на "Мулан" през 1998 г., в продукциите на компания "Дисни" се наблюдава известно изравняване на диалога, като в някои от тях героините дори имат повече реплики от мъжете.
В анимацията "Рапунцел и разбойникът" (2010) процентното съотношение между женските и мъжките реплики е 52 към 48.
 
В анимацията "Храбро сърце" (2012), проследяваща взаимоотношенията между дъщеря и майка, героините говорят през 74 процента процента от времето. В  "Замръзналото кралство" (2013) обаче отново преобладават мъжките реплики (59 процента), пише БТА.
 
Авторките на проучването отбелязват, че макар фокусът в историите за принцеси да е върху главната героиня, като цяло в продукциите на "Дисни" женското присъствие е оскъдно.
 
"В повечето филми е налична отделна принцеса, която прави опити да се омъжи за някого, но липсват други жени, които да вършат нещо съществено. Няма жени, които да поведат хората срещу Звяра, няма жени, които да общуват помежду си в кръчмата и да пеят пиянски песни, няма жени, които да си дават насоки една на друга, няма жени изобретателки. Всеки, който върши нещо отделно от опитващата се да си намери съпруг принцеса, е мъж. В крайна сметка това ли е типът филм, подходящ за момиченца?", пишат лингвистките.
 
Проучването разкрива още, че в почти всеки филм на "Дисни" за принцеси, като се започне от "Снежанка" през 1937 г., преобладават мъжките персонажи. Почти всеки поддържащ герой - например Духа от "Аладин" или Мишу от "Мулан", също е от мъжки пол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
26
 
! Отговори
Равен преди 8 години
Също така наличинето на лесбийки, гееве, трансджендъри и зоофили е съвсем пък липсващо. Това подрива правата на малцинствата и не требе да се допуска!