Принцесите на "Дисни" говорят по-малко от мъжете

Въпросът провокира нова полемика за половото равенство
26 яну 2016 14:52, Петя Славова
22
Принцесите на "Дисни" говорят по-малко от мъжете
Кадър от "Замръзналото кралство". Снимка: Форум Филм

Нова полемика може да възникне, след като стана ясно, че принцесите на "Дисни" имат по-малко реплики от мъжките персонажи във филмите на компанията, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от лингвистично проучване. 

Лингвистките Кармен Фаут и Карън Айзенхауер са анализирали диалога във филмите на "Дисни" от 1989 г. и са установили, че героите от мъжки пол имат три пъти повече реплики от женските персонажи.
 
Тенденцията започва с анимацията "Малката русалка" (1989), в която мъжете говорят през 68 процента от времето. В класики на "Дисни" като "Красавицата и Звяра", "Покахонтас" и "Мулан" изобилието от мъжки реплики е още по-голямо. В "Красавицата и Звяра" мъжките персонажи говорят през 71 процента от времето, а в "Покахонтас" и "Мулан" - съответно през 76 и 77 процента от него.
 
След над 10-годишна пауза след излизането на "Мулан" през 1998 г., в продукциите на компания "Дисни" се наблюдава известно изравняване на диалога, като в някои от тях героините дори имат повече реплики от мъжете.
В анимацията "Рапунцел и разбойникът" (2010) процентното съотношение между женските и мъжките реплики е 52 към 48.
 
В анимацията "Храбро сърце" (2012), проследяваща взаимоотношенията между дъщеря и майка, героините говорят през 74 процента процента от времето. В  "Замръзналото кралство" (2013) обаче отново преобладават мъжките реплики (59 процента), пише БТА.
 
Авторките на проучването отбелязват, че макар фокусът в историите за принцеси да е върху главната героиня, като цяло в продукциите на "Дисни" женското присъствие е оскъдно.
 
"В повечето филми е налична отделна принцеса, която прави опити да се омъжи за някого, но липсват други жени, които да вършат нещо съществено. Няма жени, които да поведат хората срещу Звяра, няма жени, които да общуват помежду си в кръчмата и да пеят пиянски песни, няма жени, които да си дават насоки една на друга, няма жени изобретателки. Всеки, който върши нещо отделно от опитващата се да си намери съпруг принцеса, е мъж. В крайна сметка това ли е типът филм, подходящ за момиченца?", пишат лингвистките.
 
Проучването разкрива още, че в почти всеки филм на "Дисни" за принцеси, като се започне от "Снежанка" през 1937 г., преобладават мъжките персонажи. Почти всеки поддържащ герой - например Духа от "Аладин" или Мишу от "Мулан", също е от мъжки пол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Принцесите на "Дисни" говорят по-малко от мъжете"===Е, поне някъде жените говорят по-малко от мъжете.И имайки предвид, че става дума за нереална ситуация (филми), какъв е проблема? В действителността жените просто не млъкват.
20
1
 
0
 
! Отговори
водолаз преди 8 години
това е така,защото във филмчетата повечето русалки са млади момичета.Я да направят "старата русалка парясница",или "Ариел-тъщата на младия безработен русал" примерно,от женски ругатни и клетви толкова мехури ще има във водата,като от отворено шампанско...
19
1
 
8
 
! Отговори
1 преди 8 години
В новите филми жените бият наред и взимат сериозните решения.Мъжете само хленчат и се мъчат да намерят два еднакви чорапа.Известно е, че младите подръжават на филми които гледат. Така, че ако се чудите защо около вас няма свестни мъже а само мрънкалници които смятат, че някой им е длъжен - ето ви една причина за това Ч
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Господи. Тия *** и в анимацията ли се намесиха. Ми що не повдигнат въпроса и за кенефната хартия там мъжете са дискриминирани
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименОпа, имам само един проблем. Няма субтитри. На италиански е.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на който не му харесва да не ги гледа.
15
1
 
4
 
! Отговори
2013 преди 8 години
Аз пък гледам една реклама по телевизията в която жена продава мъжа си през онлайн платформа.В крайна сметка това ли е типът реклама, подходяща за момиченца?
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТочно същото е. Обединили са целият сериал в 5 части. Има и един голям торент от около 6 гигабайта. Вътре са всички части. В момента го свалям. По телевизията просто ги бяха разделили на повече епизоди.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЯ дай линк, че не ги намирам. Има само 5 серии в замундата, не беше ли серял с много серии.
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябват квоти!
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има ги в Замунда! При това всичките! :))
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименИ аз ги търся. Като дете ги имах на видео касети. В youtube за съжаление са ги изтрили, сега ще видя дали ги няма в замунда.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименИмам предвид серийте на Фантагиро.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЯ кажи от къде мога да си дръпна всичките серии, ако знаеш.
7
2
 
6
 
! Отговори
Коце кофата преди 8 години
Ако някой се чуди какво ще рече "***", да разучи въпросните лингвистки. Жени без работа, без секс, семейства и външен вид. Само такива могат да измислят такова нещо. За да ги задоволят, от Дисни да снимат "Али Баба и 40те разбойника", като 21 от разбойниците са транссексуални, а Али Баба е гей!
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
все пак говорим за СРЕДНОВЕКОВИЕ, тогава жените са били едва ли не робини....
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За това гледайте "Пещерата на златната роза" ! Там всичко си е ок и в 90% от времето принцесата спасява някого и то най-често от мъжки пол. А нейният любим принцът, най-редовно е омагьосан и спешно се нуждае от спасяване. :)) Да живее Фантагиро!
4
1
 
0
 
! Отговори
Иди Амин преди 8 години
Сексизам, пузкам салза !!1
3
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еееее, айде вече прекалихте. Що нямало по-тъмнички, номинирани за Оскар... Що жените говорели по-малко... Някакъв норматив ли има? Това вече са хора без работа. На този Свят има глад, мизерия, недостиг на питейна вода и болести, за които нищо не се прави в действителност (като изключим някой друг семинар, на който дискутиращите пият минерална вода от алпите и папкат млечно теленце или скариди). А те седнали, моля ти се, да смятат някакви дебилизми. Абе върнете се в реалния живот!!!
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички започвате да изтрещявате, защо не направите статистика кой пикае повече, жените или мъжете и после ми кажете има ли полово равенство.