Мел Гибсън ще режисира филм за цар Калоян

Предстои и кино проект за цар Борис Трети
27 яну 2016 14:52, Петя Славова
59
Мел Гибсън ще режисира филм за цар Калоян
Снимка: архив, Reuters

Два исторически филма - за цар Калоян и за цар Борис Трети, ще бъдат заснети у нас от американската продуцентска компания "Милениум филмс" до края на 2017 г.

Режисьор на проекта за Калоян най-вероятно ще бъде световноизвестният Мел Гибсън, съобщи изпълнителният директор на "Ню Бояна филм" Ярив Лърнър, цитиран от в. "24 часа".

Филмът за Калоян Красивия, както го нарича Лърнър, показва история, която се случва някъде по времето на Четвъртия кръстоносен поход, и описва отношенията между царя и папа Инокентий Трети.

Навремето византийският василевс Алексий III Ангел иска помощ от Калоян срещу кръстоносците, дошли до Цариград, и му предлага в замяна да го коронясат за цар. Калоян пише на папата за предложението, защото бърза да ускори преговорите за сключване на уния с Римската църква.

В отговора си папата настоява България да се присъедини към лоното на Римокатолическата църква. Калоян му отговаря след три години, като иска царска (не кралска) корона и самостоятелна църква.

В крайна сметка Калоян е провъзгласен за крал от името на папата, което придава голям авторитет на българския владетел в цяла Европа.

Предварителен сценарий за филма вече е пратен на асистента на Мел Гибсън, тъй като самият актьор е бил зает със снимки в Австралия. Предстои всеки момент продуцентската компания да се чуе лично с Гибсън.

Някъде около 16 февруари в киностудията очакват да пристигне и авторът, който ще пише окончателния сценарий за Калоян. Това е Голан Рамърс, съвсем неслучайно име сред холивудските сценаристи.

Той отговаря за развитието на проектите в компанията "Марвъл", освен това е писал сценария за "Мистър и мисис Смит". Впрочем той е и човекът, който пристигна миналата година в академията на "Ню Бояна" да преподава сценарно писане. Сега ще работи по филма с историци, сред които е и преподавател по история в Софийския университет, обясни Лърнър.

Сценаристът на проекта за цар Борис Трети също няма да е българин. За този филм спомена преди 2 месеца Ави Лърнър, баща на Ярив и собственик на продуцентските компании "Ню имидж" и "Милениум филмс", пред Антонио Бандерас.

Тримата заедно с министърката на туризма Николина Ангелкова разглеждаха изложбата на Пикасо в националната ни галерия. Тогава Ави Лърнър дори попита Бандерас: "Искаш ли да играеш царя?".

"Цар Борис Трети наистина подкрепя евреите в България, но се оказва, че има доста повече хора, въвлечени в тази история. Иска ни се да покажем повечето от тях, като развием образите им във филма", обясни Лърнър. За по-голяма достоверност, както и за да засвидетелства уважението си, на него му предстои среща със Симеон Сакскобургготски.

"Много се надявам той да приеме да участва под някаква форма във филма - с документи или с разкази, но нищо не мога да кажа, преди да се срещнем", обясни Лърнър.

Малко е странно, че и двете истории са български, но сценариите ще се пишат от американски писатели. Според Лърнър авторите идват тук и ще работят пряко с хората, които могат да им разказват. Една от причините за избора на чужди писатели е, че сценариите трябва да са на английски, тъй като филмите са предназначени за международния пазар. Те и ще бъдат заснети на английски, като за нашия пазар ще излязат с български субтитри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Dano se polu4i dobar proekt...iska mi se da vidq filmirana po golqmata 4ast ot na6ata istoriq..i nqma lo6o da bade podnesena po xolivudski...koi ne xaresa 300??? Da malko pretrrufen be6e no..vse pak istoriq nese razkazva za 2 4asa...
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 47 - глупосит не са го наричали Кало - красив, а Калос - висок, голям, защото е бил грамаден и оттам Калос Ян - големият Йоан. бил е два метра.
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
филмите заАСпарух и Калоян са правени съвместно с американци, ОСъдени души нито един от двамата артисит не е българин - тя е британка, той е поляк-(.
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Янките като нямат история и тръгнаха да преиначават чуждата. Няма да се учудя да го представят като един средновековен Рамбо, грабнал автомата и громи лошите/ в холивудските екшъни това са руснаците обикновено/ Е то в средновековието автомати няма ама те в америка откъде да знаят
43
4
 
3
 
! Отговори
майорски преди 8 години
те това е демокрация .....не останаха инженери в страната ..не останаха химици физици и меатематици ...не останаха архитекти ....не останаха лекари .....нямаме един достоен български режисьор който да направи филма ....всичко е на запад !!!! Да работи ....по соца такива филми се правеха че и хиливуд можеше да ни завиди ....филма за хан Аспарух и за Симеон Велики ....можеха да се конкурират по качествос пеодикций от холивуд ...такива като за Спартак и Крустоносните походиСРАМ!
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно,обаче не открих в интернет за такива намерения на Мел Гибсън или на Милениум филмс
41
2
 
17
 
! Отговори
Ivan преди 8 години
Мел Гибсън режисира страхотно. Филмите му са натурални и автентични. Дано се получи хубава реклама за България.
40
0
 
29
 
! Отговори
кака преди 8 години
Много хубаво, но да не видим в ролята на Калоян афроамериканец, какъвто беше Орфей в един друг филм...
39
3
 
16
 
! Отговори
Историческата истина преди 8 години
Цар Калоян е най-обичаният български владетел (крал). След като поема властта от убития си брат Петър, Цар Калоян издига Царство България до военна, икономическа и политическа сила. Сключва договори с венецианските търговци. Куманите са ни верни съюзници. Няма друг български владетел, който да е обичан повече от българския народ от цар Калоян. Затова народа го нарича галено Кало, а истинското му име е Йоан. Пеобличал се е като обикновен селянин и е обикалял страната, за да види живота им.
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия нищо не разбират от българска история.
37
0
 
3
 
! Отговори
do 38 преди 8 години
Това, защото е било съжителство, а не робство.
36
3
 
5
 
! Отговори
do 32 преди 8 години
Еми, че то си е така. Какво си мислят днешните хора, че едно време смъртните присъди са били със смъртоносни спринцовки. Не бой с камъни, бой с камшик, разпъване на тялото с четири коня за всеки крайник, разпятия и прочие. Аз не разбирам как за 20-30 години всички хора станаха коректни. Че до преди 70 години си пускахме атомни бомби и колехме и бесихме. Все още го правят на някои места. Днес всички са меки китки. Дори животни не дават да се колят за ядене. Извинявам се за отклонението от темата
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Относно сценариите - предвид че "Страстите Христови" беше на арамейски, а "Апокалипто" - на юкатек, тъпичко е филмът за Калоян да е на английски. От друга страна умните зрителски глави могат да решат, че старобългарският е руски и да получат късо съединение между ушите.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До А ми сегаИ как е единственият балкански владетел по време на турската инвазия, който вдига бунт срещу султана, въпреки че му е станал васал... И как всъщност това е причината за разрухата на Търново - да накажем непокорния васал така, че останалите да си помислят много сериозно дали искат и те да са непокорни. И как в битката при Никопол решаваща роля за победата на османците имат моравските сърби ;)
33
0
 
2
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 8 години
Ne komentiram budeshtiyat film,kakuvto i da e shte e hubav.Samo ne se zablujdavaite che sme shteli da pokorim Evropa.
32
0
 
3
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 8 години
Uvajaemi bitkata na car Kaloyan e velika nesumneno.Nael e dakite polugoli da zakachat ricarite,za da pochnat da gi gonyat i edin ot ricarite ne se sdurja i trugva,taka trugva cyalata orda do prohodite,ot tam e bil syurpriza kapani,kuki i sech,no tezi pleneni i ubiti ricari sa bili sinkovcite na cyala evropa i Kaloyan e ochakval resto i sa shteli da ni smajat,no toi prashta dvama predresheni monasi do papata i kazva,priemame Katolicizma i papata SPIRA VSICHKI OT EU,KAZVA BG SA BRATYA.TOVA NI SPAS
31
7
 
5
 
! Отговори
А ми сега преди 8 години
Да направи филм за цар Иван Шишман как дава сестра си за булка на султана!!
30
14
 
2
 
! Отговори
До 31 преди 8 години
То и Хитлер по едно време искаше да превземе целия свят но даде фира!Няма такъв филм''ако не го бяха убили е имал планове за Франция''Щом са убили цар Калоян значи не е бил подготвен както трябва.Защо не убиха Хан Сюлейман Великолепни?
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой ще играе Крум Страшни
28
1
 
11
 
! Отговори
имам идея преди 8 години
Какво ще кажете Калоян да го играе Джерард Бътлър.