Мел Гибсън ще режисира филм за цар Калоян

Предстои и кино проект за цар Борис Трети
27 яну 2016 14:52, Петя Славова
59
Мел Гибсън ще режисира филм за цар Калоян
Снимка: архив, Reuters

Два исторически филма - за цар Калоян и за цар Борис Трети, ще бъдат заснети у нас от американската продуцентска компания "Милениум филмс" до края на 2017 г.

Режисьор на проекта за Калоян най-вероятно ще бъде световноизвестният Мел Гибсън, съобщи изпълнителният директор на "Ню Бояна филм" Ярив Лърнър, цитиран от в. "24 часа".

Филмът за Калоян Красивия, както го нарича Лърнър, показва история, която се случва някъде по времето на Четвъртия кръстоносен поход, и описва отношенията между царя и папа Инокентий Трети.

Навремето византийският василевс Алексий III Ангел иска помощ от Калоян срещу кръстоносците, дошли до Цариград, и му предлага в замяна да го коронясат за цар. Калоян пише на папата за предложението, защото бърза да ускори преговорите за сключване на уния с Римската църква.

В отговора си папата настоява България да се присъедини към лоното на Римокатолическата църква. Калоян му отговаря след три години, като иска царска (не кралска) корона и самостоятелна църква.

В крайна сметка Калоян е провъзгласен за крал от името на папата, което придава голям авторитет на българския владетел в цяла Европа.

Предварителен сценарий за филма вече е пратен на асистента на Мел Гибсън, тъй като самият актьор е бил зает със снимки в Австралия. Предстои всеки момент продуцентската компания да се чуе лично с Гибсън.

Някъде около 16 февруари в киностудията очакват да пристигне и авторът, който ще пише окончателния сценарий за Калоян. Това е Голан Рамърс, съвсем неслучайно име сред холивудските сценаристи.

Той отговаря за развитието на проектите в компанията "Марвъл", освен това е писал сценария за "Мистър и мисис Смит". Впрочем той е и човекът, който пристигна миналата година в академията на "Ню Бояна" да преподава сценарно писане. Сега ще работи по филма с историци, сред които е и преподавател по история в Софийския университет, обясни Лърнър.

Сценаристът на проекта за цар Борис Трети също няма да е българин. За този филм спомена преди 2 месеца Ави Лърнър, баща на Ярив и собственик на продуцентските компании "Ню имидж" и "Милениум филмс", пред Антонио Бандерас.

Тримата заедно с министърката на туризма Николина Ангелкова разглеждаха изложбата на Пикасо в националната ни галерия. Тогава Ави Лърнър дори попита Бандерас: "Искаш ли да играеш царя?".

"Цар Борис Трети наистина подкрепя евреите в България, но се оказва, че има доста повече хора, въвлечени в тази история. Иска ни се да покажем повечето от тях, като развием образите им във филма", обясни Лърнър. За по-голяма достоверност, както и за да засвидетелства уважението си, на него му предстои среща със Симеон Сакскобургготски.

"Много се надявам той да приеме да участва под някаква форма във филма - с документи или с разкази, но нищо не мога да кажа, преди да се срещнем", обясни Лърнър.

Малко е странно, че и двете истории са български, но сценариите ще се пишат от американски писатели. Според Лърнър авторите идват тук и ще работят пряко с хората, които могат да им разказват. Една от причините за избора на чужди писатели е, че сценариите трябва да са на английски, тъй като филмите са предназначени за международния пазар. Те и ще бъдат заснети на английски, като за нашия пазар ще излязат с български субтитри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спокойно, Мел Гибсън няма лош филм. За разлика от нашите "режисьори"
26
0
 
28
 
! Отговори
ддддддддддд преди 8 години
по добре да направи филм за кан Тервел, как е разбил ислямския халифат, и е спасил европа от ислямизация и милиони жертви.
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наскоро гледах едно интервю с главния герой от филма "Страстите Христови" Джим Кавийзъл. Той каза, че след филма цялата еврейска общност им е скочила на кръв, защото са показали че основна вина за предателството и разпването на истинния Бог Христос, носят именно евреите. Щом Мел Гибсън им е бръкнал толкова надълбоко на юдеите, значи човека държи изцяло на историческата достоверност във флмите си и вероятно така ще направи с нашия цар Калоян.
24
0
 
15
 
! Отговори
хаха преди 8 години
Ако поне малко история беше учил щеше да знаеш че Калоян не е "Джипси" и защо е разбил кръстоносците. Това е най-великата победа в цялата ни история. Той побеждава съвкупната европейска армия и ако не го бяха убили със заговор днес около Рейн и швабите щяха да говорят на български. Бил е военен гений, което си е така, си е така болен турчул.як такъв. Вярно че е имал страхотна инерция и още са харчили златото на Симеон I, но ако не го бяха убили е имал планове за влизание във Франкия чак.
23
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе след като Шорош му е дал пари,ще изкарат джипситата като истинските владетели на българите
22
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Набутван ни го бавно,бавно банана.Ай ся да го видят те в европата,какви диви българи са приели в съюза си.
21
1
 
16
 
! Отговори
Алекс 1 преди 8 години
До много сте прости Абе, хора, това е Мел Гибсън, бе, прочетете повече, гледайте някой негов филм и като режисьор, и като актьор! Още повече, че точно Гибсън е един от малкото, които доста високо оценяват български актьори, като Христо Шопов, например. Това е реклама на България! А дали е "джипси", не знам, ама ако всичките "джипси"-та бяха като него, светът щеше да е рай!
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименМай само ти си вярваш,че има нещо мътно тука отсега мога да ти кажа.Цецо да разследва откъде точно идват парите за проекта.Повече няма да ти кажа.
19
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най добре ще бъде цар Калоян да бъде изтипосан като класическо Джипси с друга нехристиянска религия,че да ни приземят малко. Все пак е разбил християнската армия.
18
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Май не схванахте...Ние не наемаме нищо, защото филмите няма да български. И може би така е по-добре, предвид бозите, които излизат в последно време...Мел Гибсън си е име и ако наистина съберат авторитетен екип историци и направят достоверен филм от това може да спечели единствено България! А мрънкачи, които се правят на интересни винаги ще има, важното е да не пречат!
17
1
 
6
 
! Отговори
Маймуната преди 8 години
Сега като кажат на Европата как Калоян е разбил кръстоносците и ще ни заобичат още повече откъм Анадола,де
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ролята на калоян ще я играе радан кънев..
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До смях"гръДСка"... Предвид колко палави са боговете и титаните в гръЦката митология, май грешката е вярна ;)
14
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв ли е проектът на тоя Джипсън- не да го канят тука да ми играй на цар ами с камъни трябва да го гонят
13
7
 
1
 
! Отговори
смях преди 8 години
Това наистина е добре, предвид, че цялата Гръдска митология и история се филмира по холивудски ....
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лошо няма да идват хората да правят. Ние как ще направиме исторически филм като вече няма редовна армия за безплатни статисти като за Хан Адпарух и др.
11
2
 
3
 
! Отговори
Маймуната преди 8 години
До много сте простиЕ и какво от това... нали сме българи.
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До do 2 Ще чуят и за баба ти
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проект за Тодор Живков няма,ли?
8
4
 
3
 
! Отговори
До 11 преди 8 години
До АнонименИ не трябва да е християнин, за да няма религиозна дискриминация :). Освен това всички персонажи ще имат еднакав брой реплики с еднакво времетраене - за да няма други форми на дискриминация :) ... Всъщност репликите на всички ще са еднакви (за да няма обидени) :)