Погнаха филмите, в които се пуши

СЗО иска те да са само за възрастни
Обновена: 1 фев 2016 16:46 | 1 фев 2016 15:47, Петя Славова
9
Погнаха филмите, в които се пуши
Кадър от "Кафе и цигари" на Джим Джармуш. Снимка: IMDB
Филмите, които съдържат сцени с тютюнопушене, трябва да получават рейтинг за възрастни. Световната здравна организация (СЗО) предупреждава, че чрез киното цигарените компании продават продукта си на деца, пише „Индипендънт”, цитирани от Нова тв.
 
В доклад, наречен „Филми без дим”, СЗО предупреди, че през 2014 година пушенето е видимо в 44% от цялата холивудска продукция и 36% от лентите, подходящи за непълнолетни. Например, в последния филм от поредицата „Трансформърс”, робот може да бъде видян да пуши пури.
 
„Известно време наблюдавахме намаляване на тютюнопушенето във филмите и други продукции на шоубизнеса. През 2013 - 2014 г. обаче настъпи повратен момент и сцените с пушене се увеличиха. Тютюневата индустрия търси алтернативи за реклама на продуктите си и киното е последната възможност. В някои филми можем да видим как реално съществуващи групи от хора пушат много повече, отколкото в истинския живот”, обясни д-р Армандо Перуга от СЗО.
 
Според американско изследване 4 на всеки 10 възрастни пушачи са прихванали вредния навик от филмови и телевизионни звезди.
 
Американският център за превенция и контрол на заразните болести изчислява, че в резултат на това 6 милиона младежи са пропушили през 2014 година.
 
СЗО направи подобно предупреждение през 2009 г., но то беше игнорирано от правителствата по света.
 

За да ограничи употребата на цигари, в края на миналата Брюксел все решение на всяка кутия ще има ужасяващи картинки, които да стряскат пушачите. Новите мерки ще влязат в сила най-късно през май 2016 г 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Сп??нс преди 8 години
затова "Умирай трудно 1,2,3 " си остават култови -
4
0
 
2
 
! Отговори
Кривондел преди 8 години
С цел изкуството да е "безопасно":ДА не се пуши, пие (включително газирани напитки), да не се яде мазно, задължително в изкуството да има представени всички етнически групи (на квотен принцип), да няма обидни елементи (включително свинско), обидни думи и наименования, навяващи спомен за конфликти.Абе - една бяла страница най-добре - и готово!
3
1
 
3
 
! Отговори
ert преди 8 години
Само гейски филми да гледат и ше стане живота роооооомантика
2
7
 
2
 
! Отговори
Мен преди 8 години
Абсолютно подкрепям! Смръдливците трябва да бъдат завряни в *** *** и никога повече да не изпълзяват от там.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да забранят и филми в които има оръжие или каквото и да е насилие за под 18 годишни тогава. Щом забраниха Попай заради лулата, да забранят и кустенурките нинджа... По такива истерии се хващат само тези които не възпитават децата си. Това че ще забраният Жак Тати за непълнолетни, няма да спре пушенето при деца оставени да се възпитават сами.