"Урок" открива фестивал на българското кино в Прага

Събитието се провежда за осми път в чешката столица
Обновена: 3 фев 2016 13:46 | 3 фев 2016 12:57, Петя Славова
0
 "Урок" открива фестивал на българското кино в Прага
Кадър от "Урок". Снимка: СФФ
Урок" - най-награждаваният наш филм през 2015 г., открива Осмия фестивал на българското кино в Прага на 11 февруари, съобщава Министерството на културата.
 
Режисьорският дебют в пълнометражното кино на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е носител на над 35 отличия от престижни кинофоруми, беше и сред трите заглавия, номинирани за филмовата награда ЛУКС на Европейския парламент.
 
Фестивалът е под патронажа на министрите на културата на Чехия и България - Даниел Херман и Вежди Рашидов, и ще продължи до 17 февруари. Прожекциите са в кино "Луцерна".
 
В програмата са още "Бартер" - дебют в игралното кино на документалиста Атанас Киряков, с Татяна Лолова и "Омбре" на трагично загиналия режисьор Захари Паунов, определян от критиката като балкански трагикомичен "ийстърн", с диплом за цялостно актьорско изпълнение на фестивала "Златна роза".
 
Специално за 14 февруари - Празника на влюбените, в малкия салон на кино "Луцерна" обща прожекция ще представи две романтични и нетипични любовни комедии - "Магазин "Обичам те" на Пламен Николов и "Самотни сърца" на Валентин Гошев.
 
В "Кратката филмова вечер" са включени игралните "Чест" на Павел Веснаков - първият български филм с голямата награда в Клермон-Феран, и "Скок" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, номиниран за Европейската филмова награда за късометражен филм, и документалният "Гинка" на Антония Милчева, с наградата "Джеймисън" за най-добър български късометражен филм на "София филм фест - 2015".
 
Пълнометражното ни документално кино ще бъде представено със "Стъпки в огъня" на Андрей Хадживасилев и Мелъди Гилбърт - за нестинарството, и "Любов и инженерство" на Тонислав Христов, участвал с успех на много международни фестивали.
 
В съпътстващата програма са срещи и дискусии с режисьорите Петър Вълчанов и Андрей Хадживасилев и актрисите Маргита Гошева, Стефка Янорова и Татяна Лолова.
 
Ще звучи филмова и театрална музика на Петър Дундаков. Предвидени са две изложби - живописната "Български фолклорни мотиви" на Петя Илиева и "Обичам този филм" на plakatkombinat.com - авторски плакати на любими български филми и на световни шедьоври.
 
За втори път се организира събитието "Вино и рози от България" - с дегустация на български вина и представяне на екологични продукти от маслодайна българска роза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари