Бели срещу черни в "Слушам ви"

Филмът – тази вечер по телевизия Bulgaria ON AIR
11 фев 2016 10:22, Петя Славова
10
Бели срещу черни в "Слушам ви"
Снимка: IMDB

В 60-те години на миналия век, когато тъмнокожите тепърва изживяват своите смутни времена в борбата за равенство в САЩ, ни отвежда Каси Лемънс с филма "Слушам ви".

Биографичната история е за пътя, който извървява известен радиоводещ Ралф Грийн (Дон Чийдъл) от затворническата килия до свободата да говори това, което иска в ефир. Неговите възходи и падения са съпреживени от жената до него и човека, който вярва в заложбите му да общува с тълпата и да я води.

Програмният директор на радио WOL ( Чуител Еджиофор), посещава брат си в затвора и тогава за първи път се среща с Ралф. Неговите стъпки, въвеждащи го сред живеещите зад решетките, са озвучени от думите на Грийн, който говори от импровизирано ефирно студио. Такъв синхрон съпътства двамата персонажи през целия филм.

Лемънс не спира да прави паралел между тях, покрай който извежда личните им и обществени възходи и падения, комичните им и трагични мигове. 

Двамата герои ще се провокират един друг, за да осъзнаят постепенно собствената си същност и нещата, за които си струва да се борят.

Лемънс описва вдъхновяващо времето, в което белите променят начина си на възприемане към чернокожите, заменяйки думата "негър" с "черен". Времето, когато R&B изпълнители като Sam Cooke или соул легенди като Джеймс Браун пренареждат поп музиката, когато движението за граждански права наистина внася огромна промяна, а убийството на Мартин Лутър Кинг донася отчаяние и гняв. 

Лемънс знае как да покаже проблемите, които вълнуват тъмнокожите. Такъв е и следващия й проект от 2013 г. "Черно рождество". Добро екранно присъствие има и Мартин Шийн, като собственик на радио WOL. Героят му е разкъсван от общевения натиск на белите, целящи да цензурират новия нахакан радиоводещ и растящия рейтинг, който той му докарва сред тъмнокожите. 

Неравенството - тема, която и сега вълнува САЩ със зачестилите убийства на млади тъмнокожи от бели полицаи, а същото недоволство достигна и Холивуд, където много звезди се почустваха недооценени и без номинация за "Оскар", заради цвета на кожата си.  

Гледайте "Слушам ви" на 11 февруари от 20:00 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
4
 
! Отговори
Сиси преди 8 години
Не съм гледала този филм до сега, но изглежда интересен. Радвам се, че има национална телевизия, която пуска филми през седмицата, а не някакви турско-индийски сериали.
4
2
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
до 4С риск да се изложа, ще ти кажа, че някога гледах и професор Вучков... В тази телевизия има един водещ, който си струва да бъде гледан, само за да видите до къде може да падне човек в борбата за хляба насъщен!
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този филм досега поне няколко пъти го давате по Bulgaria ON AIR...Хубав или лош... но вече си омръзва. Пуснете нещо ново.... дори стари хубави филми като поредицата Такси. Много на гъсто като се повтаря едно и също се обесмисля.
2
4
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
до 1Да телевизията е отровена от евратлантическа истерия... Но пък компенсира с добри за гледане филми.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хубав филм наистина