Филм за бежанците грабна "Златна мечка"

Повече от 6 десетилетия документален филм не е вземал приза
21 фев 2016 08:15, Петя Славова
13
Филм за бежанците грабна "Златна мечка"
Италиансият режисьор Джанфранко Рози държи спечелената "Златна мечка", в компанията на председателя на журито Мерил СтрийпСнимка: Reuters
Документалният филм за бежанците "Огън в морето" на италианския режисьор Джанфранко Рози бе удостоен тази вечер с голямата награда "Златна мечка" за най-добър филм на Берлинския международен кинофестивал, предадоха световните агенции.
Французойката Миа Хансен-Льов получи "Сребърна мечка" за най-добър режисьор на Берлиналето за своя филм "Бъдеще".
 
Тунизиецът Мажд Мастура спечели "Сребърна мечка" за най-добър актьор на 66-ото издание на един от най-престижните кинофестивали в света за ролята си в туниския филм "Хеди".
 
Датчанката Трине Дюрхолм взе "Сребърна мечка" за най-добра актриса на Берлиналето за ролята си в датския филм "Комуна".
 
"Сребърна мечка" за най-добър сценарий получи филмът "Съединени щати на любовта" на полския режисьор Томаш Василевски.
 
Голямата награда на журито отиде при филма "Смърт в Сараево" на босненеца Данис Танович. Приза за най-добър дебют взе тунизиецът Мохамед Бен Атия за "Хеди".
 
8-часовият филипински филм "Приспивна песен за една печална тайна" на режисьора Лав Диас получи наградата за филм, който открива нови перспективи.Филмът "Кръстовище 48" на израелския режисьор Уди Алони взе наградата на публиката.
 
Продукцията е на арабски език и в нея участват предимно палестински актьори. Филмът разказва историята на палестински рапър звезда, който живее заедно с приятелката си близо до Тел Авив в град Лод, който е със смесено население - еврейско и палестинско. 66-ото издание на Берлиналето завършва официално утре.
 
"Огън в морето" бе удостоен с голямата награда на фестивала "Златна мечка" от журито начело с американската актриса Мерил Стрийп измежду общо 18 участващи в конкурсната програма филми. Филмът разказва за бежанската криза, погълнала малкия италиански остров Лампедуза.
 
Документална продукция получава "Златна мечка" за първи път от повече от шест десетилетия, отбелязва ДПА. Тя бе един от няколкото филма, посветени на страданията на мигрантите, които бяха показани тази година на Берлиналето.
 
"Моите най-дълбоки мисли са с онези, които никога не завършиха своето пътуване на надеждата", каза Рози, получавайки наградата. Той посвети приза за жителите на Лампедуза, показали голяма човечност към огромния брой бежанци, дошли на техния остров. Рози е роден в Еритрея - страна, откъдето тръгват много мигранти към Европа.
 
Филмът "Бъдеще", за който 35-годишната французойка Миа Хансен-Льов получи "Сребърна мечка" за най-добър режисьор, разказва за преподавателка по философия (ролята се играе от Изабел Юпер), която преоткрива свободата, когато съпругът й я напуска.
 
Тунизиецът Мажд Мастура, взел приза за най-добър актьор, отдаде почит на туниския народ и на "мъчениците на революцията" от 2010-2011 г.
 
Снимана след бурните събития в страната люлка на Арабската пролет, романтичната драма"Хеди" е първият туниски филм, включен в конкурсната програма на Берлиналето, от две десетилетия.
 
43-годишната датчанка Трине Дюрхолм взе "Сребърна мечка" за най-добра актриса за ролята си в датския филм "Комуна" на режисьора Томас Винтерберг на жена, която е излъга и на ръба на криза, след като заживява в комуна в Копенхаген през 70-те години на миналия век.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната еврогейска боза. Те идват и изнасилват жените , а ние правим сълзливи филми за "страданията" им. Само се питам кой е финансирал тая помия
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Извратеняците си направиха и филм.Хубавото е че когато заприличат на Афганистан филми няма да правят.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом това се случва явно никакви уроци не са научени. Откупувайте от сега земя или заграждайте парцели, в които оградени със самострелящи роботи ще се отбранявате от религията на мира за да оцелеете известно време.
6
0
 
15
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Точно така, правете филми предизвикващи състрадание у гейовете. После ще се чудите откъде ви е дошло.....
5
0
 
22
 
! Отговори
аз преди 8 години
Аз предлагам да им пуснем "Време разделно" ....
4
0
 
9
 
! Отговори
Бра преди 8 години
И в България бежанците и Приятели на бежанците станаха Човек на годината 2013. Тия много изостават от нас. Да дерзаят, преди да са ги набили.
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това са сълзливи *** коъто съвпадат със " линията на Партията" в случая с толерастката пагубна политика на чиновниците *** от Брюксел. в ЕВРОПА НЯМА ПОЛИТИЦИ, А СТРАХЛИВИ И НЕРЕШИТЕЛНИ ЧИНОВНИЦИ.
2
0
 
14
 
! Отговори
бежанец с нагон преди 8 години
Браво , колкото повече толерантни ентусиасти - толкова по-добре!
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
i carvula e bejanec ne otklonqvaite realnosta