"Жажда" за самота или точно обратното

Дебютът на Светла Цоцоркова - по кината
22 апр 2016 08:30, Петя Славова
3

 Снимка: София Филм Фест

Затънтено място, толкова,че малцина стъпват в него. В такава пустош, както пеят „Тангра“: „освен да се влюбиш, просто няма какво да се случи“.

 Именно това става с появата на баща (Васил Михайлов) и дъщеря (Манекя Найденова). Двамата герои променят монотонното всекидневие на съпрузите (Ивайло Христов и Светлана Янчева) и сина им (Александър Бенев). 

Фамилията изкарва прехраната си, перейки дрехите на намиращите се в близост хотели, но се оказва, че и това няма да могат да правят, ако не се намери бързо вода в района. 

 Тази задача се пада именно на новодошлите. Малката и наперена девойка има способност да открива райони с вода, а баща й пък пуска сонда, с която да прокопае път до нея.

 Филмът е „Жажда“ на Светла Цоцоркова, позната от късометражните „Живот със София“ и „Майка ми“. Продукцията взе наградата за дебют на „Златна роза“ 2015 г. 

 Пасторален разказ за хората, живеещи в нищото, за несбъднатите мечти, за недоизживяния живот. Оказва се, че под примиреното спокойствие на живеещите в района врят чувства, несподелени емоции, желание за промяна.

 Светла Цоцоркова ги разкрива чрез последната изпита чаша вода от майката, от препичащото слънце и силния вятър, от безцелно счупените прозорци на занемареното училище, от повтаряемостта на прострените бели чаршафи. Филм за жаждата за живот, скрита у всеки човек. Минималистичният сюжет издига в култ самотата на отделния индивид, така и не успяващ да се пребори с новостите, нахлуващи в живота му.

 Режисьорката държи изкъсо персонажите си, следи навиците им, разкрива тайните им. Може би заради безлюдността, тези петимата омесват отношенията помежду си, влюбвайки се един в друг, без значение от възрастта и семейното си положение.

 „Жажда“ излиза по кината от 22 април. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Халоо ЦОЦОРКОВА кой ти каза че може да правиш филми?
2
0
 
2
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
Е то нашето кино си е това, както си го описал. Нашите кинаджии това си могат, това правят. вечно някакви извратени смешения.
1
0
 
5
 
! Отговори
Pin преди 7 години
"... тези петимата омесват отношенията помежду си, влюбвайки се един в друг,...." Каква е тази мания във всички български филми след "Дунав мост" всеки да опъ.ва всеки. Как да има успешни филми като всички залагат на разврат с порно сюжет ?!