Любовна драма по време на война в "С огън и меч"

Филмът днес и утре по телевизия Bulgaria ON AIR
28 май 2016 10:56, Петя Славова
4
Любовна драма по време на война в "С огън и меч"
Снимка: IMDB

Историческият роман на Хенрик Сенкевич неведнъж е екранизиран, но една от най-новите адаптации е тази на Йежи Хофман през 1999 г.

По същото време, когато е направен филм, има и сериал. Самият Сенкевич споделя, че е написал тази книга, за да „повдигне духа” на поляците, заради трудният период, който е трябвало да преодоляват.

Така събитията са свързани с казашкото въстание, водено от Богдан Хмелницки срещу полската страна. Романът е разделен на три части, а историческите събития минават на фона на любовната драма между полския офицер Ян Скшетуски, красивата Елена и казашкия атаман Богун.

Книгата се превръща в едно от най-известните творби на Полша и влиза в учебната програма на страната. Йежи Хофман екранизира епоса в две части, като главните роли поверява на Изабела Скорупко и Михал Зебровски. 
 
Филмът печели множество награди в Полша.  „С огън и меч” гледайте в две части на 28 и 29 май от 22.00 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Историк преди 7 години
До АнонименПредставените събития се отнасят накратко до гражданска война на територията на Жечпосполита през средата на XVII век. Тия глупости за "казашко освободително въстание срещу полска окупация" са измислици на руската и съветската пропаганда, но не и исторически факти.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 2Така е, ама вече имаш един минус. Питам мучащото чифткопитно, защо го е поставило? Не е чело, не е гледало филма, ама слага авторитетния си минус!
2
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Показаните събития са свързани с казашкото освободително въстание, водено от Богдан Хмелницки срещу полската окупация на западната половина на днешна Украйна.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Великолепен филм!