"Каръци" стана филм на годината

Ето и останалите наградени от филмовата академия
Обновена: 8 юни 2016 15:07 | 8 юни 2016 14:18, Петя Славова
0

Иглика Трифонова с наградата за режисура „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син”. Снимка: Булфото

Филмът на Ивайло Христов „Каръци” получи наградата за най-добър филм на  Българската Филмова академия. Церемонията се състоя на 7 юни в Театъра на армията.

Той получи и отличието за най-добър сценарий, а актьорът Ованес Торосян взе приз за главна мъжка роля за участието си във филма. Той получи още една награда - за поддържаща роля за „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син”. Нея подели с колегите си Деян Донков и художникът Вецислав Занков.

Именно за тази продукция Иглика Трифонова бе наградена със статуетката за режисура. Операторът Рали Ралчев получи приз за същия филм, който подели с колегата си Емил Топузов за „Ботев – в сянката на паметника”.

Водещ на събитието бе Красимир Ранков, а две отличия взе професор Александър Грозев за сценарий на документален филм и за филмова теория.

Режисьорът Георги Стоянов получи голямата награда за цялостен принос към българското кино.

Дебютантката Моника Найденова взе наградата за главна женска роля за филма "Жажда". Именно този филм на Светла Цоцоркова стана най-добър дебют.

 Станка Калчева взе награда за участието си във филма „Докато Ая спеше”. Награда за режисура за най-добър документален филм стана Анна Петкова.  За анимация бяха наградени Ася Ковачева и Андрей Кулев, както и Йовко Коларов и Нестимир Цачев.

Теодосий Спасов и Валентин Стамов отнесоха призове за филмова музика.

Награди получиха и Георги Тодоров-Жози за сценография, Айсидора Зайднер за костюми. За критика отличието отиде в ръцете на Геновева Димитрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари