Сделка с въображението или "Сделката на доктор Парнасъс"

Филмът - тази вечер по телевизия Bulgaria ON AIR
19 юни 2016 08:22, Петя Славова
0
Сделка с въображението или "Сделката на доктор Парнасъс"
Снимка: Тандем филм

Ако има нещо, без което Тери Гилиъм не може, то това е въображението. Тери е разказвачът на приказки, но за пораснали деца. В неговите истории не се противопоставя толкова доброто срещу злото, а разумът срещу фантазията. Така е и в „Сделката на доктор Парнасъс“.

Главният герой доктор Парнасъс (Кристофър Плъмър) е изкушен да продаде душата си на дявола – господин Ник, за да получи безсмъртие, и сам попада в капана на желанията си.

Филмът е типично по гилиъмски чудат. С искрено объркани образи, с хумористични диалози, преплетени от дълбока философия и история. Метафори и знаци изнизват семиотичния свят на режисьора, при който огледалото не е само огледало, а мечтите са повече от жадуван блян. Декорите често се приближават до бутафорното, но това е просто поредния щрих от почерка на смахнатия разказвач.


Именно по време на снимките на този филм, на 22 януари 2008, при кратък престой в Ню Йорк, докато продукцията се мести от Лондон във Ванкувър, Хийт Леджър умира. Снимките спират за няколко месеца, докато Джони Деп, Джуд Лоу и Колин Фарел не дават съгласието си да довършат недозаснетите сцени с покойния актьор.

"Сделката на доктор Парнасъс" е само за онези зрители, готови да сключат сделка с въображението си и да се доверят на измислиците, вихрещи се със замах в разказите на Гилиъм.  Гледайте го на 19 юни от 19.30 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари